Hlavní obsah

Írán zváží, jestli nedovážet obohacený uran ze Švýcarska

Novinky, znk, NZZ, Spiegel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán posoudí možnost, že by uran pro něj a ostatní státy Středního východu obohacovala neutrální země, jako například Švýcarsko. Na okraj summitu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) to v neděli uvedl íránský prezident Mahmůd Ahmadínežád. Později ale své prohlášení částečně dementoval.

Článek

Ahmadínežád řekl, že návrh, se kterým přišla Rada pro spolupráci zemí Perského zálivu, bude diskutovat se svými partnery v Radě. Návrh předpokládá vznik mezinárodního konsorcia, který by dodával obohacený uran zemím Středního východu.

Ahmadínežádův mluvčí pozdějí prezidentovo prohlášení dementoval, podle něj Írán posoudí takový návrh stejně jako všechny ostatní konstruktivní podněty. Upřesnil ale, že nemůže existovat žádný kompromis, který by Íránu zakazoval obohacovat uran na svém území.

Saudský ministr zahraničí princ Saúd Fajsal podle agentury AP uvedl, že atomový materiál by mohl být vyráběn v neutrální zemi. "Například ve Švýcarsku," řekl.

Předsedkyně švýcarské federace Micheline Calmy-Rey takovou alternativu nevyloučila. Poznamenala, že její země se bude nadále snažit zprostředkovávat dialog mezi USA a Íránem. Švýcarsko má prý jako neutrální země bez skryté zahraničněpolitické agendy možnosti, které jiné státy nemají.

Reklama

Související články

Podle Ahmadínežáda jsou sankce OSN na nic

Írán neopustí svůj jaderný program jen kvůli sankcím ze strany OSN. Uvedl to ve středu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Rada Bezpečnosti (RB)...

Výběr článků

Načítám