Hlavní obsah

Sebevrah v Afghánistánu zabil desítky lidí včetně poslanců

Novinky, CNN, ČTK, BBC, rei, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Při úterním útoku sebevražedného atentátníka v Baghlánu severně od afghánského hlavního města Kábulu zahynulo několik desítek lidí včetně dětí a několika poslanců. Počty obětí se zatím upřesňují. Násilí je letos v Afghánistánu na rekordním vzestupu. Fundamentalisté z hnutí Tálibán dobyli v uplynulém týdnu již třetí okres.

Článek

Některé zprávy hovořily až o devadesáti obětech atentátu v cukrovaru v Baghlánu na severu Afghánistánu, který navštívilo několik poslanců. BBC dokonce uvedla sto obětí, ale pak údaj snížila na čtyřicet.

Vláda původně tvrdila, že obětí bylo 64, ale afghánské ministerstvo vnitra ve své poslední zprávě oznámilo, že při výbuchu bylo zabito 28 osob. Lékař z místní nemocnice Jusúf Fajez však uvedl, že další desítky těl byly mezi troskami a mnohé si odnesly příbuzní dříve než dorazily úřady. Mezi 81 zraněnými je podle něj také 42 školáků. "Děti stály na obou stranách ulice a potřásaly rukama poslancům, když nálož náhle vybuchla.," uvedl Fajíz.

Podle poslance Šukríi Barakzaje přijelo do Baghlánu 18 poslanců, přičemž třináct je jich mrtvých nebo v ohrožení života.

Obětí se stal i dosavadní poslanec a někdejší afghánský ministr obchodu Saíd Mustafá Kázemí, jenž byl jedním z nejvlivnějších zástupců Severního společenství, které výrazně pomohlo ke svržení fundamentalistického hnutí Tálibán při americké invazi do Afghánistánu v roce 2001, ale které sdružuje také řadu militantních kmenových vůdců.

Rekordní vzestup násilí

Afghánistán letos zaznamenal rekordní nárůst násilností. V bojích zahynulo podle agentury AP, která se odvolává na západní i afghánské zdroje, na 5600 lidí, většinou povstalců.

Fundamentalisté v uplynulých dnech získali kontrolu nad třemi okresy. Nejprve ovládli dvě oblasti v západní provincii Faráh a v noci na úterý obsadili také centrum distriktu v provincii Daikondi ve střední části země.

Dobývání centra Kajranu začalo před pěti dny. Tálibánci město ostřelovali z okolních hor, až se jim podařilo přerušit veškeré jeho dopravní spojení s okolím a z města vyhnat bezpečnostní síly. Guvernér Daikondi požádal vládu a spojence ze Severoatlantické aliance o pomoc, zatím ale žádná nedorazila.

Tálibové často útočí na okresní centra s policejními velitelstvími, po jejichž dobytí vyhlásí nad oblastí kontrolu. Ta někdy trvá jen pár dní nebo i hodin. Některá centra, jako například Musa Kvala v provincií Hílmand, však drží Tálibové již několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám