Hlavní obsah

Výjimečný stav v Pákistánu potrvá tak dlouho, jak bude třeba

ISLÁMÁBÁD

Až o rok mohou být odloženy lednové parlamentní volby v Pákistánu poté, co v zemi v sobotu vyhlásil prezident Parvíz Mušaraf výjimečný stav. Premiér Šaukat Azíz při svém nedělním vystoupení neoznámil, kdy výjimečný stav skončí. Řekl, že země míní pokračovat v demokratickém procesu, současně ale oznámil, že parlament může změnit datum konání voleb.

Článek

K délce výjimečného stavu Azíz řekl, že potrvá "tak dlouho, jak to bude nutné". Současně oznámil, že bylo "preventivně zatčeno" 400 až 500 lidí. V hlavním městě Islámábádu se konalo několik menších demonstrací.

Přední opoziční politik a předseda Hnutí za spravedlnost Imran Chán apeloval na občany, aby vyšli na protest do ulic. Později na něj bylo uvaleno domácí vězení.

Prezident Parvíz Mušaraf, který je současně vrchním velitelem armády oznámil, že v sobotu vyhlásil výjimečný stav, aby zabránil Pákistánu "spáchat sebevraždu".

USA přehodnotí pomoc Pákistánu

Mušarafovi zahraniční spojenci v čele s USA dali najevo znepokojení a vyzvali pákistánskou vládu, aby potvrdila,  že se parlamentní volby plánované na leden budou konat.

Američané přehodnotí finanční pomoc Pákistánu, který je jejich klíčovým spojencem v boji proti terorismu. Uvedla to v neděli americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. "Situace se změnila a my mi musíme zhodnotit, kde jsme," uvedla Riceová s tím, že je to obtížné téma, protože většina pomoci jde právě na protiteroristická opatření. Riceová zmínila, že Parvíz Mušaraf s USA nekonzultoval svůj plán vyhlásit v zemi výjimečný stav. "Jsem rozčarována z jeho rozhodnutí," uvedla ministryně.

Ulice vedoucí k prezidentsklému paláci byla uzavřena. Toto REUTERS/Mian Khursheed

V zemi vysílají jen státní rozhlas a televize, soukromé stanice nevysílají, což platí i o zahraničních. Nezávislé noviny vycházet mohou, ale je omezeno, co smějí publikovat zejména o sebevražedných atentátech a aktivitách islámských radikálů.

Vyměněn byl také šéf justice a nejvyšší soud byl obklíčen vojáky. Právě nejvyšší soud mel rozhodnout, zda znovuzvolení Parvíze Mušarafa do čela země, bylo legitimní.

Předseda nejvyššího soudu Iftikhar Čaudhrí a osm dalších soudců odmítlo v sobotu prozatímní ústavní pořádek vyhlášený prezidentem schválit a Čaudhrí byl poté odvolán. Podle státní televize již byl jmenován nový předseda nejvyššího soudu. Kvůli zásahu míní v pondělí stávkovat pákistánští právníci a soudci.

Reklama

Související články

Mušaraf vyhlásil v Pákistánu výjimečný stav

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf vyhlásil v zemi výjimečný stav. Země v poslední době zažila vlnu atentátů a vede těžké boje s fundamentalisty na hranicích...

Výběr článků

Načítám