Hlavní obsah

Harírí: Sýrie chystá vraždy vysokých libanonských politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK

Sýrie ve středu vyzvala vůdce libanonské parlamentní většiny Saada Harírího, aby dokázal svá tvrzení o tom, že na něj Sýrie chystá atentát. Harírí v úterý v Káhiře řekl, že má informaci, že švagr syrského prezidenta Ásif Šaukat připravuje vraždu Harírího i jeho politického spojence a současného premiéra Fuáda Siniory.

Článek

Syrská tisková agentura SANA napsala, že je to vymyšlené obvinění a že existují-li důkazy, měl by je Harírí předložit.

Harírí je synem bývalého předsedy vlády Rafíka Harírího, který byl zavražděn při atentátu v únoru 2005. Jeho smrt není dodnes objasněna. V Libanonu je útok na něj nejčastěji připisován Sýrii a mezi podezřelými se objevilo i jméno švagra prezidenta Bašára Asada. 

Strach o život

Saad Harírí, který žije ze strachu o život často mimo Libanon, řekl, že plán jeho likvidace souvisí s prezidentskými volbami. Mandát prezidenta Emila Lahúda končí 23. listopadu a parlament má do té doby zvolit jeho nástupce. Při první parlamentní schůzi se kvůli bojkotu opozice nesešel dostatečný počet poslanců a další, říjnové setkání bylo odloženo na 12. listopad. O život se bojí i poslanci, kteří patří k Harírího koalici, tedy k odpůrcům Sýrie. Mnozí žijí v silně střeženém bejrútském hotelu a ven vyjíždějí jenom v nezbytných případech a ve střežených kolonách.

Siniura ve středu Harírího podpořil, když prohlásil, že se libanonská vláda pokusí všemi prostředky vraždění zabránit. Sýrii ale z příprav přímo neobvinil. "Obdrželi jsme spolehlivé informace o přípravách vražedných útoků. Odsuzujeme ty, kdo o nich uvažují," řekl premiér novinářům.

Americké ministerstvo zahraničí nepotvrdilo informaci o chystaném útoku, ale jeho mluvčí Sean McCormack prohlásil, že je jasné, že existují hrozby, zastrašování a vyhrožování násilím těm, kdo se pokoušejí o pokrok v politické reformě Libanonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Libanonského expremiéra zabili atentátníci

Hlavním městem Libanonu Bejrútem otřásla v pondělí silná exploze. Bomba zasáhla kolonu libanonského expremiéra Rafíka Harírího. Útok nepřežil. Jeho osobní...

Výběr článků

Načítám