Hlavní obsah

Izrael reagoval na ostřelování útokem na pásmo Gazy

Novinky, ČTK, aš, Ha'arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Čtyři policisté z islámského radikálního hnutí Hamás zahynuli v noci na středu při izraelském náletu na policejní stanoviště poblíž tábora Chán Junís na jihu pásma Gazy. Zraněno bylo dalších pět osob. Útoku předcházelo palestinské raketové ostřelování izraleského území.

Článek

O obětech informovali palestinští zdravotníci. Izrael nálet na dva různé cíle  potvrdil. Šlo o odvetu na úterní ostřelování západního okraje pouště Negev ze strany Palestinců. Dopadly tam čtyři rakety.

"Izraelská armáda bude i nadále bojovat proti teroristům, aby omezila jejich ostřelování jihu Izraele," řekl vojenský mluvčí.

Mluvčí bezpečnostních sil Hamásu sdělil, že cílem byla sídla pořádkové policie: "Sionistické zlo stále sleduje palestinský lid a rozhodlo se nacílit na policejní stanici v Chán Junísu."

Krátce před náletem vystoupily do pásma Gazy také pozemní jednotky. Vojáci vypálili střelu na buňku, kde se vyrábějí rakety Kásam, a zasáhli omylem dům v uprchlickém táboře Džabalíja u Gazy. Zraněni tam byli tři Palestinci včetně malé dívky.

Pozemní operace v Gaze se blíží

Izraelský ministr obrany Ehud Barak již před posledními akcemi upozornil, že se blíží zahájení rozsáhlé operace v pásmu Gazy, která ukončí ostřelování Izraele. "Každým dnem se přibližujeme k rozsáhlé operaci v Gaze," řekl Barak novinářům na severu Izraele, kde sledoval cvičení armády.

"Netěší nás to a budeme rádi, jestli se ukáže, že to není nutné, ale tento den se nevyhnutelně blíží," dodal. Bylo to poprvé, kdy Barak mluvil o vojenské akci poté, co na přelomu týdne Izrael omezil dodávky energií do Gazy, aby zabránil dalšímu ostřelování. Tento krok tvrdě kritizovala OSN, označila jej za kolektivní trest pro všechny Palestince. Izarel tvrdí, že dodávky omezil o zhruba deset procent. Palestinci hovoří o třetinovém výpadku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám