Hlavní obsah

Irácké přehradě hrozí protržení, peníze na opravu zmizely

BAGDÁD

Největší irácké přehradě v Iráku nadále hrozí, že se protrhne a dvacet metrů vody z řeky Tigris zaplaví Mosúl a okolí, kde žije 1,7 miliónu lidí. Když se v květnu ukázalo, jak špatný je stav přehrady, USA poskytly na rekonstrukci 27 miliónů dolarů. Oprava však nijak nepokročila, podle Američanů za to může absence řízení a možná i zpronevěra peněz.

Článek

Irák tvrdí, že odstranil problémy, takže není důvod volat na poplach. Podle zprávy zvláštního inspektora pro iráckou rekonstrukci (SIGIR) Američany placené krátkodobé řešení vyřešilo problémy s přehradou. Současně ale inspekce uvedla, že v několika z 21 smluv na opravu byly vícenásobné chyby.

Mezi jiným byly dodány neadekvátní náhradní díly a a řada projektů ani nebyla dopracována, protože nebyly plně zaplaceny.

Nebezpečí protržení, které by vedlo k zaplavení Mosúlu dvacet metrů vysokou vlnou, mělo omezit především snížení hladiny v přehradní nádrži a zpevňování základů hráze, která leží na nasákavém sádrovci. Právě kvůli nevhodnému podloží jsou s přehradou problémy už od roku 1984, kdy byla dokončena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám