Hlavní obsah

USA předaly provincii Karbalá Iráčanům

– BAGDÁD

Američané v pondělí formálně předali kontrolu iráckým bezpečnostním silám nad provincií Karbalá. Stalo se tak krátce poté, co sebevražedný útočník zabil ve městě Bakúba v provincii Dijála 27 lidí, dalších dvacet zranil.

Článek

Koaliční síly vedené Spojenými státy dosud předaly odpovědnost za udržování bezpečnosti do rukou iráckých sil v osmi z celkem 18 iráckých provincií - pět z nich leží na stabilnějším šíitském jihu a tři v převážně autonomních kurdských oblastech na severu Iráku.

Předání provincie Karbalá bylo podle amerického velvyslance v Iráku Ryana Crockera a generála Davida Petraeuse, jenž velí silám USA v této zemi, zásadním krokem v přechodu Iráku k soběstačnosti.

"Irácké bezpečnostní síly v Karbale úspěšně a nezávisle fungovaly poslední tři měsíce, kdy se staraly o udržování bezpečnosti," uvedli američtí představitelé v prohlášení. "Předvedly tak svou připravenost k převzetí provincie. Dneškem počínaje, je tato odpovědnost jejich."

Šiítská provincie

Irácká vláda doufala, že se jí podaří převzít odpovědnost za bezpečnost ve všech iráckých provinciích do konce roku, ale podle Pentagonu se tento proces pravděpodobně protáhne až do července 2008.

"Dovolte mi říci, že máme velké zpoždění v rekonstrukci, ve znovuvybudování (bezpečnostních) sil," uvedl během předávací cerimonie irácký premiér Núrí Malíkí. Dodal, že zatímco letos je rokem bezpečnosti, příští rok bude rokem rekonstrukce.

BBC poznamenala, že bezpečnostní situace v provincii není v žádném případě uspokojivá. Přes 50 lidí zemřelo v srpnu v bojích mezi šiítskými radikály a policií. V provincii leží města, která pro šíity patří k nejposvátnějším, proto zde šíitské frakce usilují o politickou dominanci.

Sebevrah na kole

Neutěšenou situaci v Iráku dokumentuje útok na irácké bezpečnostní síly v Bakúbě.

Na vojenské základně sídlí speciální jednotka rychlého nasazení a útočník vjel na kole dovnitř v době, kdy si policisté odbývali ranní rozcvičku. Podrobnosti o útoku zatím nebylo možné zjistit, protože všichni, kdo byli v tu chvíli na dvoře základny, jsou buď mrtví nebo zranění.

Bákubá je hlavním městem provincie Dijála, kde jsou velmi aktivní ozbrojenci hlásící se k irácké odnoži teroristické sítě Al-Káida a k dalším povstaleckým skupinám bojujícím proti proamerické vládě premiéra Málikího i proti zahraničním koaličním jednotkám rozmístěným v Iráku. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám