Hlavní obsah

Podle Ahmadínežáda jsou sankce OSN na nic

Novinky, znk, Reuters

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán neopustí svůj jaderný program jen kvůli sankcím ze strany OSN. Uvedl to ve středu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Rada Bezpečnosti (RB) OSN na Teherán kvůli jeho nukleárním ambicím uvalila již dvě série sankcí, o další se jedná.

Článek

"Někteří lidé nám připomínají, že íránský případ leží před Radou bezpečnosti, ale my jim odpovídáme, že (rozhodnutí RB) jsou jen hromadou papírů. Pro nás nemají žádnou cenu," řekl prezident podle íránské agentury ISNA.

"Íránská islámská republika pracuje v mezích zákona. Jak jsme již řekli, chceme jednat a jsme připravení odpovědět na případné otázky či nejasnosti," dodal Ahmadínežád.

Podle prezidenta je Írán připraven zvážit "konstruktivní" evropské návrhy, pokud Evropa nebude mít "ďábelské chování" Spojených Států. Ty tvrdí, že si přejí dospět k diplomatickému řešení, nevyloučily však ani vojenský zásah.

Konečnou autoritou, která rozhoduje o íránském jaderném programu, je nejvyšší důchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Ten shodně s Ahmadínežádem uvedl, že jeho země neustoupí před vnějším tlakem.

"Konstruktivní" rozhovory ve Vídni

Íránský hlavní vyjednavač pro jaderný program Saíd Džalílí se v úterý ve Vídni setkal s Vysokým představitelem EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou.

Obě strany popsaly rozhovory jako "konstruktivní", jednání budou pokračovat na konci listopadu.

Světové velmoci počkají s jednáním o další sérii sankcí vůči Íránu na listopadové jednání OSN, kde představí svoji zprávu jak Solana, tak Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Reklama

Související články

Íránský jaderný vyjednávač rezignoval

Hlavní íránský vyjednávač o jaderném programu Alí Larídžání odstoupil ze své funkce. Oznámil to v sobotu tiskový mluvčí íránské vlády s tím, že prezident...

Výběr článků

Načítám