Hlavní obsah

Podle Putina je íránský jaderný program mírový

Novinky, CNN,
TEHERÁN/WASHINGTON

Ruský prezident Vladimir Putin řekl v úterý při návštěvě Teheránu, že Íránu by mělo být umožněno rozvíjet jaderný program. Podle Putina je jaderný program země, na němž se podílejí i Rusové, mírový.

Článek

"Íránci spolupracují s ruskými jadernými úřady a jejich hlavní cíle jsou mírové," řekl Putin, který se v Teheránu účastní summitu zemí kolem Kaspického moře. Na tom, že "mírové jaderné aktivity musejí být povolené," se shodli všichni vůdci zastoupení na schůzce.

Rusko staví první íránskou jadernou elektrárnu v Bušéru a vzdorovalo snahám USA a jich spojenců uplatnit proti Teheránu tvrdší postup.

USA stále nevylučují útok na Írán

Spojené státy přitom považují Írán stále na jednoho ze svých hlavních nepřátel. V pondělí  americký ministr obrany Robert Gates znovu zdůraznil, že Bushova vláda stále zvažuje všechny případné možnosti reakce včetně vojenské akce v případě, že by byla konfrontována s hrozbami ze strany Íránu. Už dříve se objevily zprávy, že USA mají vytipováno v zemi přes tisíc cílů.

"Nemáme žádné iluze o podstatě tohoto režimu nebo jeho vůdcích, o jejich představách o jaderném programu, o jejich ochotě splnit svá prohlášení, o jejich vměšování do Iráku a jejich ambicích v oblasti Perského zálivu," řekl Gates.

Írán čelí kvůli neochotě vzdát se svého jaderného progamu sankcím. Západní země v čele s USA Teherán podezřívají, že jeho cílem není soběstačnost ve výrobě elektřiny, ale že mu jde o to získat jadernou bombu. Írán spustil několik tisíc centrifug, v nichž se obohacuje uran. Ten lze využít jak v elektrárnách, tak při dostatečně vysokém obohacení i v jaderných zbraních. Uran začal letos obohacovat průmyslově.

Rusko a Čína ale tvrdší postup proti Íránu blokují

Země se dohodly na využití Kaspického moře

V Teheránu, kam zavítal sovětský vůdce naposled v roce 1943, se vůdci Ruska, Kazachstánu, Turkmenistánu a Ázerbájdžánu částečně dohodli na společném využití Kaspického moře.

Nedosáhli ale dohody o rozdělení Kaspického moře, které je velkou zásobárnou ropy a zemního plynu. Írán navrhuje, aby každý pobřežní stát získal stejný díl moře. Ostatní země prosazují rozdělení odpovídající poměrům délky pobřeží, čímž by se íránský podíl výrazně snížil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám