Hlavní obsah

Putin se atentátu nebojí, navštíví Teherán

Novinky, BBC, znk
WIESBADEN

Ruský prezident Vladimir Putin nedbá údajné hrozby atentátu a navštíví v úterý ráno Teherán. Ruské tajné služby o víkendu oznámily, že Putin by se při návštěvě Íránu mohl stát terčem sebevražedného atentátníka nebo by mohl být unesen.

Článek

"Samozřejmě, že pojedu," řekl Putin v pondělí ve Wiesbadenu, kde se setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Vyvrátil tak spekulace, že by se mohl cesty na Střední Východ vzdát.

Putinův mluvčí Dmitryj Peskov potvrdil, že se o zrušení cesty přece jen uvažovalo. "Zprávy byly závažné, ale nemohu vám poskytnout žádné detaily ohledně toho, co zjistily bezpečnostní služby," řekl BBC.

Ruská agentura Interfax v neděli s odvoláním na nejmenovaného ruského bezpečnostního činitele uvedla, že sebevražední útočníci plánují v Teheránu na Putina atentát.

Írán: Jde o snahu narušit naše vztahy s Moskvou

Podle íránského ministerstva zahraničí jsou zprávy o útoku "zcela nepodložené". "Tyto hrozby jsou částí psychologické války rozpoutané nepřáteli, kteří chtějí poškodit vztahy mezi Íránem a Ruskem," uvedl ministr zahraničí Muhamád Hosejní. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou považovány za dobré, Rusko pomáhá Íránu s výstavbou kontroverzní jaderné elektrárny v Búšehru.

Putin přicestuje do Teheránu v úterý ráno, poté se zúčastní summitu hlav států kaspické oblasti. Bude prvním ruským prezidentem, který navštíví Írán od roku 1943, kdy do země přijel Josef Stalin. 

Ruský prezident oznámil, že chce s íránskými představiteli v čele s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem hovořit o jaderném programu. "Je zbytečné hrozit Íránu a jeho lidem. Nejsou vystrašení," poznamenal Putin. Dodal, že si přeje mírové vyřešení sporu kolem íránského jaderného programu a vyzval mezinárodní společenství, aby v otázce zachovalo klid.

USA viní Teherán z toho, že se snaží vyrobit jaderné zbraně, ten to ale odmítá, podle něj jde jen o civilní využití jaderné energie.

Další atentáty

Podle ruských činitelů bylo od prosince 1999, kdy Putin stanul v čele Ruska, odhaleno několik plánu na jeho zabití.

Těsně po Putinově zvolení ukrajinské bezpečnostní služby uvedly, že zmařily pokus o atentát na neformálním summitu lídrů bývalých sovětských republik na Jaltě.

V roce 2003 londýnská policie informovala, že zatkla dva muže podezřelé z plánování dalšího atentátu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám