Hlavní obsah

Dva mrtví a desítky zraněných po útoku na americkou základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americká základna Camp Victory ležící u bagdádského mezinárodního letiště se v noci na čtvrtek stala terčem ostřelování, při němž zahynuli dva vojáci koalice a dalších třicet osm dalších bylo zraněno.

Článek

Podle sdělení americké armády se jedná o nepřímý útok, tedy o ostřelování minomety nebo raketami. Ve sdělení americké armády stojí, že za útokem jsou šíitské milice, které použily íránskou raketu ráže 240 mm.

Padlí pocházejí z "třetí země", nejedná se tedy ani o Američany ani o Iráčany. Národnost obětí nebyla oznámena. Na základně jsou rozmístěni především američtí vojáci a logistiku zajišťují firmy, jejichž zaměstnanci pocházejí většinou z asijských zemí, které ale nejsou členy vojenské koalice.

Camp Victory i další americké základny v Iráku jsou často terčem ostřelování, při útoku z 11. září na základně zahynul jeden voják z "třetí země" a 11 vojáků bylo zraněno. V neděli při ostřelování jiné americké základny bylo podle americké zprávy zraněno deset civilistů včetně sedmi školáků.

Pentagon chce svěřit operace v Iráku čistě pozemním vojskům

Americké ministerstvo obrany zvažuje, že by z Iráku stáhlo všechny příslušníky námořní pěchoty a vyslalo je do Afghánistánu. Operace v Iráku by vedly pouze pozemní síly.  Návrh padl minulý týden na schůzce za zavřenými dveřmi, kterou s veliteli jednotlivých složek svolal ministr obrany Robert Gates. Podle listu New York Times jde o první konkrétní návrh poté, co Bílý dům v září podpořil postupné snižování jednotek v Iráku. Signalizuje to ale, že americké síly zůstanou v Iráku nejméně do léta.

V Iráku je mezi asi 160 000 vojáky kolem 25 000 příslušníků námořní pěchoty, kteří jsou vycvičeni pro náročné operace v obtížném terénu. V Afghánistánu je asi 26 000 amerických vojáků, mezi nimiž nejsou žádné větší jednotky námořní pěchoty. Námořní pěchota by mohla v Afghánistánu převzít hlavní tíhu bojů. Takové rozdělení by umožnilo efektivnější využívání obou složek amerických ozbrojených sil, i když by to znamenalo podstatné přesuny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám