Hlavní obsah

Při americkém náletu umírali iráčtí civilisté

– BAGDÁD

Při pátečním americkém náletu na pozice vzbouřenců u Bákuby zahynulo 35 Iráčanů. Podle iráckých úřadů jsou mezi oběťmi i civilisté včetně žen a dětí. Americké velení oznámilo, že nálet na vesnici Džizán Imám byl podniknut po těžké přestřelce se vzbouřenci, kteří použili nejen útočné pušky, ale také raketové granátomety.

Článek

Podle Američanů byl cílem operace, v níž padlo 25 vzbouřenců, jejich velitel. Ten byl napojen na Íránské revoluční gardy a zajišťoval dodávky z íránských zbraní do Bagdádu. Situace se vyostřila, když iráčtí vzbouřenci napadli americké vojáky. Americké jednotky, které se dostaly pod tlak, povolaly leteckou podporu.

Irácké ministerstvo vnitra sdělilo, že při náletu na šíitskou vesnici ležící 30 kilometrů od Bákuby zahynulo 20 osob a zraněno bylo dalších 27. Osm lidí je nezvěstných. Podle iráckých zdrojů jsou mezi oběťmi ženy a děti .

Podle amerických informací se bojů účastnili radikální členové Mahdího armády. Duchovní Muktada Sadr sice oznámil, že Mahdího armáda na půl roku přeruší činnost. Podle zpravodajských informací jsou ale někteří členové Mahdího armády radikálnější než jejich vůdce a v akcích pokračují.

Od čtvrtka se bojuje také u Sámarry. Iráčtí vojáci tam usmrtili 18 ozbrojených mužů a téměř 40 dalších zatkli. Mezi zadrženými jsou i Saúdští Arabové.

Atentáty na americké vojáky a vysoké irácké činitele

Při dvou pumových atentátech v pátek v Iráku zahynuli tři američtí vojáci a pět jejich kolegů. Dva byli zabiti při výbuchu bomby v jižní části Bagdádu a jeden v provincii Saláhaddín, severně od metropole. Počet amerických obětí v Iráku od roku 2003 tím dosáhl dle bilance agentury AP 3813.

Podle pátečních informací podlehl zraněním vysoký představitel aliance sunnitských kmenů proti al-Kajdá Muavíja Džibárí. Ve čtvrtek se stal terčem atentátu, při kterém byli zabiti i tři jeho osobní strážci.

Ve čtvrtek nastražená nálož na silnici zabila starostu města Iskandaríja Abbáse Hamzu Asala a čtyři členy jeho doprovodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám