Hlavní obsah

Irák podepsal s Tureckem protiteroristickou dohodu

Novinky, BBC, jky
ANKARA

Irák a Turecko v pátek podepsaly bezpečnostní dohodu zaměřenou na omezování aktivit turecké Kurdské separatistické skupiny (PKK). Finální dohoda ovšem neobsahuje klíčový turecký návrh, že budou mít turecké jednotky povolení pronásledovat bojovníky PKK i za hranicemi s Irákem.

Článek

Proti spolupráci obou zemí protestují kurdští představitelé v Iráku. Sice striktně popírají, že by PKK jakkoliv podporovali, ale říkají, že s nimi obě země musí jednat, než bude přijata jakákoliv dohoda, která se jich bude týkat.

Turecký ministr vnitra prohlásil, že společně s iráckými představiteli učinili tento krok, aby předešli teroristickým aktivitám na svých územích.

Dohoda je ale daleko od toho, co si od ní Turci skrytě slibovali. Kooperační pakt totiž nedává jejich jednotkám právo překročit při pronásledování teroristů iráckou hranici. Ministr vnitra prohlásil, že rozhovory na toto téma budou ještě pokračovat.

Turecko neuznává legitimitu správy v severním Iráku a tamější úřednici jsou právě jedni z těch, kteří jsou nejvíce proti povolení vstupu tureckých jednotek na irácké území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám