Hlavní obsah

Írán předvedl na přehlídce novou raketu

Právo, CNN, DPA, vpl
TEHERÁN

Navzdory rostoucímu tlaku světových mocností v sobotu Írán opět demonstroval na pompézní vojenské přehlídce v Teheránu svou vojenskou sílu. Na defilé uspořádaném u příležitosti 27. výročí zahájení války s Irákem armáda předvedla novou raketu Ghadr (Síla nebo Moc) s údajným doletem 1300-1800 kilometrů. Jde o vylepšenou verzi rakety středního doletu Šaháb-3, jež patří do výzbroje polovojenských Revolučních gard.

Článek

Ghadr je raketa na tuhé palivo a její vývoj oznámil Írán v roku 2005. Rakety Šaháb-3 vyvolaly znepokojení v Izraeli, protože mohou doletět až na jeho území Teherán však ubezpečil, že je má jen na obranné účely.

Nad íránskou metropolí přeletěly tři bojové stíhačky domácí výroby nazvané Saegheh (Hrom), které západní experti přirovnávají k americkým stíhačkám F-5 a F-18.

Nyní je vojensky soběstačný

Kromě toho Írán ukázal nejnovější zbraně včetně raket schopných vyhnout se radarům, superrychlých torpéd, bezpilotních průzkumných letounů, bojových tanků a dalších doma vyrobených zbraní. Některá nákladní auta naložená íránskými raketami nesla slogany jako Pryč s USA či Pryč s Izraelem. Americké zbrojní embargo vyhlášené před 28 lety sice Íránu v prvních letech způsobilo četné problémy, později však mu zajistilo soběstačnost.

Írán spustil zbrojní program během války s Irákem. Od roku 1992 vyrábí vlastní stíhačky, torpéda, radary, tanky a obrněná vozidla. Přehlídky se zúčastnil i prezident Mahmúd Ahmadínežád, jenž uvedl, že přehlídka není přípravou na válku, ale gestem míru a bratrství. Ahmadínežád však zdůraznil, že v případě napadení se Írán bude bránit.

V souvislosti s úvahami o nových sankcích OSN prezident upozornil že jaderný program jeho země nezastaví: "Ti, kdo si myslí, že použitím psychologické války, politické propagandy a hospodářských sankcí zastaví rychlý vzestup íránského národa, se mýlí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám