Hlavní obsah

V Iráku zabili dva spolupracovníky ajatolláha Sistáního

Novinky, BBC,
BASRA

V Iráku byli zabiti dva blízcí spolupracovníci nejvýznamnějšího šíitského duchovního, velkého ajatolláha Alího Sistáního. Od června bylo zabito už pět jeho spolupracovníků. Tiskové agentury o tom informovaly v pátek.

Článek

Ve čtvrtek večer byl zabit Amdžád Džanabi, když opouštěl mešitu poblíž Basry. Ahmad Barkáví byl zastřelen, když se vracel autem domů do Díváníje. Na protest proti vraždám byl odřeknuty páteční modlitby v mešitách na jihu Iráku, které ovládá Sistání. 

Od června bylo zavražděno už pět spolupracovníků Alího Sistání. K útokům se doposud nikdo nepřihlásil. Předpokládá se, že jde o boj mezi šíitskými frakcemi. Proti Sistánímu se už několikrát obrátil radikální šíitských duchovní Muktada Sadr, jehož stoupenci dokonce v roce 2003 hned po pádu Husajnova režimu obsadili Sistáního dům a chtěli velkého ajatolláha donutit, aby opustil zemi. Další spory mezi oběma šíitskými frakcemi propukly v roce 2004.

Na jihu Iráku však má umírněný konzervativní klerik velké množství příznivců a napomohl i drtivému volebnímu vítězství šíitů v iráckých parlamentních volbách. S úspěchem se mu většinou dařilo řešit i střety mezi umírněnými a radikálními šíity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám