Hlavní obsah

V Iráku zabili Bushova klíčového spojence

Novinky, BBC, znk
BAGDÁD

Ve čtvrtek utrpěla americká strategie v Iráku další tvrdý úder. Při pumovém útoku zemřel vůdce sunnitského kmene z provincie Anbár Abdas Sattár abú Riša, který patřil ke klíčovým spojencům americké armády v boji proti irácké al-Kájdě.

Článek

"Šejkův vůz byl totálně zničen explozí. Abu Riša zemřel a dva jeho strážci utrpěli těžká zranění," uvedla podle agentury Reuters policie v Ramádí. Oba bodyguardi později na následky výbuchu zemřeli v nemocnici.

Podle agentury Reuters je útok varováním i pro jiné kmenové lídry, kteří spolupracují s USA, a to hlavně proto, že abu Riša byl svými strážci přísně hlídán.

Irácký poradce pro bezpečnost Movafak Rubaj odsoudil útok, ze kterého obvinil al-Kájdu.

"Je to strašlivá ztráta pro provincii Anbar a pro celý Irák. Ukazuje to, jak byl (šejk) důležitý a to, jak je al-Kájda v Iráku stále velmi nebezpečným a barbarským nepřítelem," uvedl v rozhovoru pro internetové vydání The Washington Post vrchní velitel amerických vojsk v Iráku generál David Petraeus.

USA dávaly abú Rišu za příklad

 "Odsuzujeme zabití Abdase Sattára abú Riši," reagoval na zprávu Bílý dům. Podle Davida Satterfielda z amerického ministerstva zahraničí byl Riša zabit právě kvůli "snaze očistit Anbár ze sevření Al-Káidy". Jeho zabití však prý americkým ani iráckým bezpečnostním silám nezabrání nastolit v provincii bezpečnost.

Abu Riša byl jedním z kmenových vůdců, kteří se setkali s prezidentem USA Georgem W. Bushem při jeho poslední návštěvě Iráku minulý týden. Byl lídrem aliance sunnitských kmenů Rady na záchranu Anbaru, která je na straně koaličních vojsk a irácké vlády a staví se proti al-Kájdě a jejím násilným metodám.

USA se snaží organizovat sunnitské kmeny proti povstaleckým skupinám. Abu Riša a jeho soukmenovníci byli Washingtonem představováni jako model pro ostatní části Iráku.

Atentát přišel jen pár dnů poté, co  Petraeus uvedl před Kongresem USA, že provincie Anbar je příkladem toho, jak se může země vymanit ze spirály násilí a dále se vyvíjet.

Do prosince by mělo z Iráku odejít 5 700 vojáků USA

Bush podle agentury Reuters přijme Petraeusova doporučení a oznámí, že USA do prosince stáhnou z Iráku 5 700 vojáků. Bush také přistoupí na stažení 30 000 vojáků do poloviny roku 2008.

"Prezident přijme tato doporučení," potvrdil nejmenovaný zdroj z Bílého domu.

Prezident vystoupí ve čtvrtek večer tamního času (v noci v Evropě) v televizním projevu adresovaném Američanům. V něm by měl rovněž schválit Petraeusův plán na snížení amerických brigád v Iráku z 20 na 15.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush nečekaně navštívil Irák

Americký prezident George W. Bush navštívil neočekávaně Irák. Bush přiletěl na leteckou základnu Asad v provincii Anbar západně od Bagdádu. Doprovází...

Výběr článků

Načítám