Hlavní obsah

Většina Iráčanů se cítí méně bezpečně než dříve

Novinky, CNN, ČTK, BBC, znk, aš
BAGDÁD

Kolem 70 procent Iráčanů si myslí, že bezpečnostní situace v zemi se zhoršila. Zhruba stejný počet je o tom přesvědčen i v oblastech, kde USA od jara posílily svou vojenskou přítomnost. Skoro 60 procent Iráčanů tvrdí, že útoky na koaliční jednotky jsou oprávněné.

Článek

Průzkum podle BBC ukazuje, že celkové hodnocení ze strany obyvatel je stejně negativní jako při invazi země v roce 2003.

Mezi 67 a 70 procenty lidí věří, že zvýšení počtu amerických vojáků zhoršilo podmínky pro politický dialog, rekonstrukci a ekonomický vývoj.

Jen 29 procent si myslí, že se situace do příštího roku zlepší, před dvěma lety si to myslelo 64 procent.

Mezi sunnity je o oprávněnosti útoků na koaliční vojáky přesvědčeno 93 procent, mezi šíity je to 50 procent.

Průzkum byl proveden v srpnu pro BBC, ABC News a NHK mezi více než 2 000 obyvately Iráku ve všech 18 provinciích.

Šíitům se daří lépe

Přestože se počet Iráčanů, kteří si přejí okamžité stažení koaličních vojsk ze země, oproti únoru zvýšil, 53 procent je toho názorů, že by měla zůstat, dokud se bezpečnostní situace nezlepší.

Významný rozdíl ve vnímání panuje mezi sunnistkým a šíitským obyvatelstvem. Zatímco 88 procent sunnitů si stěžuje na své životní podmínky, 54 procent šíitů se domnívá, že je jejich život v pořádku.

Další sebevražedný útok

Sebevražedný atentátník zabil v pondělí ve vesnici Tal Marag u severoiráckého Mosúlu deset lidí. Dalších 60 osob bylo při útoku zraněno. Podle místní policie si naštěstí někteří lidé podezřelého automobilu všimli, a z místa útoku stihli utéci, než atentátník odpálil nálož.

Premiér tvrdí, že zabránil občanské válce

Přestože atentáty jsou na denním pořádku a sektářské násilí neutichlo, irácký premiér Núrí Málikí v pondělí prohlásil v parlamentu, kde přednesl bilanční zprávu , že se mu podařilo zabránit občanské válce v zemi. Od února bylo podle Málikího zabito přes 650 teroristů a téměř 6000 dalších bylo zatčeno. Málikí kromě jiného prohlásil, že se 14 000 mužů, kteří stáli původně na straně vzbouřenců, rozhodlo přejít k iráckým bezpečnostním silám.

Málikí předstoupil před irácký parlament několik hodin před očekávaným slyšením velitele amerických jednotek v Iráku Davida Petraeuse a amerického velvyslance v Bagdádu Ryana Crockera před americkým Kongresem. Mají přednést zprávu o vývoji situaci v Iráku. Očekává se, že budou velmi kritičtí k irácké vládě.

Ve druhé polovině týdne  svoji strategii pro další období představí prezident George W. Bush.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám