Hlavní obsah

USA chtějí postavit vojenskou základnu na hranici s Íránem

– WASHINGTON

Pentagon připravuje výstavbu vojenské základny poblíž irácko-íránské hranice. Chce tak zamezit tomu, aby se zbraně z Íránu dostávaly do rukou iráckým šíitským povstalcům. S odkazem na deník Wall Street Journal o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Velitel třetí pěší divize armády USA generálmajor Rick Lynch řekl deníku, že Pentagon také zamýšlí postavit opevněná kontrolní místa na větších silničních komunikacích vedoucích od íránských hranic směrem na Bagdád.

Chce rovněž instalovat rentgenové přístroje a senzory na odhalování výbušnin na jediném oficiálním přechodu mezi oběma zeměmi.

Zpráva uvádí, že by základna měla stát asi šest kilometrů od hranic s Íránem a bude využívána alespoň dva roky. Podle Lynche není zatím jasné, jestli bude patřit k malému počtu amerických základen, které v Iráku zůstanou i po případném odchodu vojáků USA.

Petraeus promluví před Kongresem, Bush v televizi

Tento týden je pro budoucí směr politiky USA v Iráku klíčový. V pondělí a úterý proběhne před Kongresem, který ovládají demokraté, slyšení vrchního velitele amerických sil v Iráku generála Davida Petraeuse a velvyslance USA v Bagdádu Ryana Crockera. Ti budou zákonodárce informovat o situaci v Iráku a o svých názorech na její vývoj.

Očekává se, že Petraeus uvede, že zvýšení počtu amerických vojáku v Iráku, které proběhlo letos na jaře, vedlo ke snížení sektářského násilí.

Ve druhé polovině týdne pak svoji strategii pro další období představí prezident George W. Bush. Měl by tak učinit v televizním projevu před národem.

Kongres by měl do konce září schválit rozpočet na příští rozpočtový rok. Financování války je jediný pádný nástroj, kterým mohou zákonodárci ovlivňovat Bushova rozhodnutí.

Demokraté se snaží donutit prezidenta ke stažení vojáků z Iráku. Bush to zatím odmítal. Po své nedávné návštěvě americké vojenské základny v provincii Anbár ale připustil, že pokud by se situace dál vyvíjela příznivě jako v této provincii, dalo by se o částečném snížení americké vojenské přítomnosti uvažovat.

Reklama

Související články

Bush nečekaně navštívil Irák

Americký prezident George W. Bush navštívil neočekávaně Irák. Bush přiletěl na leteckou základnu Asad v provincii Anbar západně od Bagdádu. Doprovází...

Výběr článků

Načítám