Hlavní obsah

V Izraeli byla odhalena neonacistická skupina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Vůbec první neonacistickou skupinu odhalila izraelská policie na území tohoto židovského státu. Členové napadali ortodoxní židy, v synagogách malovali svastiky, nahrávali vlastní muziku, natáčeli videoklipy a sami si dokumentovali svoje útoky proti lidem.

Článek

Všichni zatčení pocházejí z bývalého Sovětského svazu, ale mají izraelské občanství. Podle policejního mluvčího Mickyho Rosenfelda není ani jeden z nich synem židovské matky, což je ortodoxní definice židovství. Izraelské občanství přesto dostali na základě občanského práva, jelikož prokázali, že nejméně jeden z jejich prarodičů byl Žid.

Všech osm zatčených popřelo, že by měli s neonacismem cokoliv společného, soud je přesto nechal ve vazbě. Devátý člen buňky totiž dokázal včas utéct a odjet z Izraele.

Nejčastějšími objekty útoků byli kromě cizinců homosexuálové, ortodoxní židé a narkomani. Policie ví o asi 15 útocích, které se odehrály loni v oblasti Tel Avivu. V hebrejštině, ale s chybami, doprovázeli kresby svastik v synagogách textem Smrt židům.

Podle izraelské policie udržovala skupina kontakty s neonacisty v Německu i dalších zemích.

Amos Hermon z polovládní skupiny organizující imigraci do Izraele řekl, že neonacismus je v židovském státě okrajový fenomén. Domnívá se, že členové dopadené buňky mohli prožívat šok z imigrace a uvolňovali své zklamání co nejškodlivějšími protižidovskými útoky.

Reklama

Výběr článků

Načítám