Hlavní obsah

Syrská obrana střílela na izraelský letoun

Novinky, BBC, aš, Jerusalem Post
DAMAŠEK/JERUZALÉM

Syrská protivzdušná obrana střílela v noci na čtvrtek na izraelský letoun, který podle Damašku vnikl do vzdušného prostoru Sýrie. Izrael případ prošetřuje.

Článek

Podle syrské tiskové agentury SANA se incident obešel bez ztrát na lidech i škod. Syrské ministerstvo obrany oznámilo, že vzdušný prostor byl narušen na jihu země u města Daráa. "Nepřátelský izraelský stroj pronikl nad syrské území přes severní hranici, přilétl od Středozemního moře a mířil na východ. Překročil rychlost zvuku," uvedl mluvčí a dodal: "Protivzdušné jednotky se sním střetly a donutily ho, aby po odhození munice do pouštních oblastí, odletěl."

"Varujeme nepřátelskou vládu Izraele před takovými flagrantními projevy agrese," sdělil syrský mluvčí a dodal, že si Sýrie vyhrazuje právo adekvátně opovědět.

Izraelské ministerstvo obrany se k obvinění z porušení suverenity vzdušného prostoru Sýrie nevyjádřilo, protože obvinění zatím prošetřuje.

Protože po šestidenní válce Sýrie a Izrael neuzavřely mírovou smlouvu, jsou technicky od roku 1967, kdy Izrael okupoval syrské Golanské výšiny, stále ve válce. Mezi oběma státy přetrvává napětí a navzájem se obviňují z eskalace situace. Jeruzalému vadí, že Sýrii podporuje  radikální palestinská hnutí, jako je Hamás, a údajně i libanonský šíitský Hizballáh, s nímž vedl loni v létě Izrael válku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám