Hlavní obsah

USA už zaměřily 1200 možných cílů v Íránu

Právo, CNN, roš
PRAHA

Pentagon připravil plán masivního vzdušného úderu proti 1200 cílům v Íránu, jež by měly během tří dnů ochromit nejen jeho jaderné kapacity, ale celé ozbrojené síly. S odvoláním na amerického experta to napsal britský list The Sunday Times.

Článek

"Chtějí vyřadit celé íránské ozbrojené síly," řekl listu Alex Debat, expert na otázky terorismu a národní bezpečnosti Nixonova střediska.

Prezident George W. Bush minulý týden varoval, že získá-li Írán jadernou zbraň, hrozí Blízkému východu jaderný holocaust, a upozornil, že USA hodlají čelit této hrozbě dřív, než bude pozdě.

Podle jiného britského listu The Sunday Telegraph by Pentagon mohl proti centrům ukrytým hluboko pod zemí dokonce nasadit taktickou jadernou bombu B61-11. Jde zejména o závod pro obohacování uranu v Natanzu.

Nedávno uspořádala nadace Heritage Foundation simulaci útoku a jeho následků se skutečnými vládními činiteli. Počítá s tím, že Teherán by odřízl dodávky ropy USA a jejím spojencům, zablokoval by Perský záliv a vyvolal povstání šíitů na jihu Iráku.

USA vystupňují íránské operace

Davoud Salhuddin, Američan, jenž konvertoval k islámu a žije v Íránu, řekl, že úderem "by se problém terorismu, jenž se (USA) snaží vyřešit, stane stokrát větší. Američané se nebudou cítit bezpečně ve vlastních domech," varoval.

Britský nedělník s odvoláním na věrohodné zdroje upozornil, že speciální vojenské síly USA v uplynulých 18 měsících vystupňovaly tajné operace na íránském území ke sběru informací o jaderných zařízeních a základnách elitních Revolučních gard.

Souběžně prý Pentagon navázal kontakt s jednotkami protiíránské kurdské Strany pro svobodný život a s ázerskými a balúčskými kmenovými vůdci v severním a jihovýchodním Íránu, kteří vystupují proti teokratické vládě v Teheránu.

Ahmadínežád: Už máme 3000 centrifug

Konfrontaci v pondělí nově vyostřil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. V minulých dnech se sice zavázal, že Írán do prosince vyjasní mezinárodní inspekci všechny jaderné aktivity, které 20 let - až do roku 2002 - tajil, ale v pondělí oznámil, že země zprovoznila už tři tisíce centrifug určených k obohacování uranu.

Je to v rozporu s čtvrtletní zprávou Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) z minulého týdne, podle níž má Írán v provozu jen dva tisíce odstředivek a dalších 650 teprve zkouší. Je-li prezidentovo tvrzení pravda, pak Írán znovu skrýval před MAAE své kapacity.

V každém případě Ahmadínežád podrazil šéfa MAAE Muhammada Baradeje, který se Teheránu zastal vůči USA tvrzením, že Írán postupuje pomaleji, než by mohl, že prokazuje nyní dobrou vůli, a je proto třeba s dalšími sankcemi vyčkat do prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám