Hlavní obsah

Británie přesouvá jednotky v irácké Basře

BASRA

Britové se začali stahovat ze své základny v paláci v centru jihoirácké Basře. Přesouvají se na základnu u letiště mimo město. Zemi má v nejbližších týdnech opustit 500 vojáků, Británie jich má v Iráku ještě celkem 5000. Většinu právě na letišti u Basry. Britská média spekulují, že irácká správa celé město převezme v průběhu října.

Článek

Mluvčí britské vlády BBC potvrdil, že stažení z centra Basry souvisí s plánem postupně předávat moc do rukou Iráčanů. Premiér Gordon Brown je s tím prý seznámem, ale je to prý záležitost armády.

"Můžu potvrdit, že operace pokračuje, žádné detaily ale sdělit nemůžu," řekl mluvčí jednotek v Basře Mike Shearer.

Britský premiér Gordon Brown, který je ve funkci od června už dříve tvrdil, že jeho přístup k přítomnosti vojsk v Iráku bude odlišný od postoje expremiéra Tony Blaira. Odmítl ale dát jakýkoliv rozvrh, kdy se vojska z Iráku stáhnou.

Koncem srpna potvrdil, že během září ze země odejde 500 vojáků, další ještě zůstanou, protože jsou ještě zemi užiteční. Británie měla na začátku operace v roce 2003 v zemi 18 000 mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Blair předal premiérský úřad Brownovi

Velká Británie má po deseti letech nového premiéra. Královna Alžběta II. jím ve středu v Buckinghamském paláci v Londýně jmenovala nedávného ministra financí...

Výběr článků

Načítám