Hlavní obsah

V Iráku ostřelovali americké letadlo s kongresmany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/AMMÁN

Americké vojenské letadlo se třemi americkými senátory a jedním členem dolní komory Kongresu ve čtvrtek ostřelovali iráčtí vzbouřenci. Transportní Lockheed C-130 Hercules mířící z Bagdádu do jordánského Ammánu musel podle pátečního sdělění úřadů i kongresmanů podniknout několik úhybných manévrů, aby unikl zásahu.

Článek

"Náš stroj, který letěl v Iráku, byl ostřelován. Bylo to velmi blízko, ale je to něco, čemu naši muži a ženy v boji čelí každý den," uvedl v prohlášení pro příletu do Ammánu  republikánský senátor Bud Cramer, který ocenil jednání posádky stroje, jež bravurně zvládla situaci..

Krom něj byl na palubě ještě člen Sněmovny reprezentantů James Inhofe a senátoři Mel Martinez a Richard Shelby. Druhý jmenovaný po přistání řekl: "Díval jsem se ven z okýnka a spatřil jsem něco jako patronu. Pak jsem uviděl záblesk. Letadlo začalo manévrovat, měnit směr a všelijak se vyhýbat."

Záblesky byly exploze klamných cílů, které mají zmást infračervená čidla protileteckých raket, aby nemířily na letadlo, ale za zdrojem větší teploty produkované flérou.

Amerických vojáků padlo v srpnu méně

Americké operace, jejichž cílem je zajistit v Iráku větší bezpečnost, přinášejí plody. Ve všech měsících druhého čtvrtletí 2007 pokaždé překročil počet amerických obětí stovku. V létě se situace zlepšila. V srpnu padlo v Iráku zatím 79 amerických vojáků, což potvrzuje pokles z července, kdy jich padlo 80.

 V Iráku zatím zemřelo 3730 amerických vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám