Hlavní obsah

Tálibán propustil 12 Korejců, už jich zadržuje jen 7

CNN, Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánské fundamentalistické hnutí Tálibán propustilo ve středu pozdě odpoledne místního času další čtyři rukojmí, tři ženy a jednoho muže. Počet jihokorejských rukojmí, která se ve čtvrtek dostala na svobodu, tak vzrostl na dvanáct. Všechny propuštěné převzal Červený kříž.

Článek

Tálibán propustil ve čtvrtek deset žen a dva muže, které zadržoval od 19. července. Jako první se dostali na svobodu tři ženy ve městě Ghazní. Pak v nedalekém Šabázu byli propuštěni čtyři ženy a muž. Poslední skupina se na svobodu dostala na hlavní silnici asi 45 kilometrů od Ghazní. Nadále fundamentalisté zadržují sedm rukojmí.

Radikálové dodrželi úterní dohodu s jihokorejskými vyjednavači, že rukojmí propustí. Ve středu se měla dostat na svobodu první skupina. Tálibán znovu zopakoval, že zbylých sedm Korejců se dostane na svobodu v příštích několika dnech.

Dohodu o propuštění jihokorejských křesťanů pomáhali zprostředkovat místní kmenoví stařešinové.

Spekuluje se o výkupném

Zatím není známá přesná podoba dohody mezi Tálibánem a Jižní Koreou. Soul uvedl, že do konce roku ze země stáhne všech svých dvě stě vojáků, kteří se ale neúčastní bojů a jejichž odchod byl už stejně schválen. Dodal, že ukončí misionářskou práci v zemi. Zadržovaní Korejci byli křesťané, kteří se podle informací Soulu věnovali v zemi charitě a ne misijní činnosti, původně se však o nich psalo jako o misionářích.

Tálibán překvapivě odstoupil od požadavku vyměnit Korejce za své bojovníky, které vězní afghánská vláda. Ta výměnu odmítala.

Podle komentátora BBC je proto pravděpodobné, že za rukojmí bylo zaplaceno výkupné, i když mluvčí jihokorejského prezidenta popírá, že by Soul Tálibánu zaplatil za svobodu svých občanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám