Hlavní obsah

Gül byl zvolen novým tureckým prezidentem

ANKARA

Turecký ministr zahraničí Abdullah Gül byl ve třetím kole voleb zvolen novým prezidentem Turecka. Byl nominovaný vládní Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recep Tayyip Erdogana. Jeho zvolení se očekávalo.

Článek

Gül dostal 339 hlasů v 550členném parlamentu. V předchozích dvou kolech, která se konala 20. a 24. srpna, se Gülovi nepodařilo získat potřebnou dvoutřetinovou většinu, tedy 367 hlasů. V úterní volbě mu však pro zvolení stačily hlasy prosté většiny zákonodárců. AKP má ve Sněmovně 341 poslanců.

Další dva kandidáti, Sabahattin Cakmakoglu ze Strany národní akce (MHP) a Hüseyin Tayfun Içli z Demokratické levicové strany (DSP) dostali 70, respektive 13 hlasů.

Armáda se obává o sekulární ústavu

Gül je prvním politikem s muslimskou minulostí, který stane v čele Turecka od jeho vzniku v roce 1923.

Proti jeho zvolení byli představitelé opozice, kteří se obávají, že by dosavadní ministr zahraničí mohl funkci zneužít k posílení vlivu islámských kruhů v zemi. V Turecku je přitom uzákoněno oddělení státu a víry. Gül však slíbil, že bude respektovat republikánské sekulární instituce.

Armáda, tradiční strážce sekulární podoby státu, v pondělí varovala před nebezpečím, které údajně hrozí turecké ústavě. Generál Yasar Buyukanit upozornil na snahy "narušit sekulární podobu turecké republiky". Turecké vojsko již za uplynulých 60 let svrhlo čtyři vlády.

Gül se o post ucházel již na jaře

Prezident má v Turecku sedmiletý mandát a jeho funkce je především reprezentativní. Jmenuje však nejvyšší představitele klíčových institucí a dohlíží na zákony schválené parlamentem.

Kdo je Abdullah Gül:

Abdullah Gül se narodil 29. října 1950 v tureckém městě Kayseri.

Vystudoval ekonomii na Univerzitě v Istanbulu, studoval také dva roky v Londýně a Exeteru.

V letech 1983-1991 pracoval v Islámské rozvojové bance. V roce 1991 se stal univerzitním profesorem mezinárodního managementu.

Do politiky vstoupil ještě během studií, kdy se stal členem Národní islámské studentské unie.

Do parlamentu byl zvolen za stranu Refah Partisi (Strana blahobytu)v roce 1991. Stál u zrodu strany Spravedlnost a rozvoj (AKP), v roce 2002 byl za ni zvolen poslancem.

Ministrem zahraničí se Gül stal v březnu 2003. V dubnu 2007 byl nominován oficiálním kandidátem AKP na post hlavy státu, jím zůstal i po červencových předčasných volbách, ve kterých znovu AKP uspěla.

Na konci srpna 2007 byl Gül zvolen novým tureckým prezidentem.

Abdullah Gül se o prezidentský post ucházel už letos na jaře. Jeho kandidatura však vyvolala vlnu nevole a nakonec i předčasné parlamentní volby. V nich vládnoucí AKP získala poměrně překvapivě vysokou podporu voličů v podobě 47 procent všech hlasů a přes odpor opozice i části turecké veřejnosti využila své politické převahy v parlamentu a nominovala Güla znovu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám