Hlavní obsah

Za záhadnou smrt 2000 velbloudů může zřejmě otrava

Novinky, BBC, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

Téměř 2000 velbloudů zemřelo v Saudské Arábii na následky požití jedovaté látky. Dle testů, které tamější úřady provedly, přidal neznámý pachatel velbloudům do stravy velké množství insekticidu. Král Abdulláh slíbil majitelům zvířat finanční kompenzaci.

Článek

Na následky podivné otravy zemřelo již 1982 velbloudů. Symptomy, které se u otrávených zvířat projevily, zahrnují pocení, podrážděnost, zvracení a omdlévání.

Státní ministr zemědělství Fahd Bilghoneim uvedl, že podle testů, které nechalo ministerstvo provést, byla smrt velbloudů způsobena otravou insekticidy. Těmi bylo kontaminováno jejich žrádlo. Vlastníkům velbloudů slíbil král Abdulláh kompenzaci.

Velbloudi jsou v Saudské Arábii důležitým zvířetem. Prodávají je zejména beduínské kmeny, cena jednoho se pohybuje v tisících dolarů. Velbloudi bývají určeni buď pro závody, často také končí na talířích tamních obyvatel.

Velbloudi umírali po celé Saudské Arábii

Zvířata začala umírat v údolí Dawasir, jižně od hlavního města Rijádu. Další úmrtí však byla nahlášena od Mekky až po hranici s Jemenem.

"Veterinární experti se shodli, že všechny případy vykazují známky otravy a nikoliv infekční nákazy. Je to navíc v souladu s druhem  stravy, kterou majitelé otrávených velbloudů kupují," dodal saudský ministr zemědělství Fahd Bilghoneim.

Reklama

Výběr článků

Načítám