Hlavní obsah

Gül nebyl v prvním kole zvolen tureckým prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecký ministr zahraničí Abdullah Gül nebyl v pondělí zvolen v prvním kole prezidentských voleb. Nezískal potřebné dvě třetiny hlasů. Druhé kolo se uskuteční 24. srpna a případné třetí 28. srpna.

Článek

Gül potřeboval pro své vítězství dvoutřetinovou většinu, obdržel však pouze hlasy 341 poslanců z 550, oznámil předseda parlamentu Köksal Toptan. Gül však má šanci stát se prezidentem, protože ve třetím kole už nepotřebuje dvoutřetinovou většinu, ale stačí mu většina prostá. 

Gül je kandidátem vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), která jej nominovala do prezidentských voleb už na jaře. Tehdy volby bojkotovala opozice, protože se bála, že by Turecko mohlo ztratit sekulární charakter. Volby nakonec prohlásil turecký ústavní soud za neplatné. Krize vedla k vyhlášení předčasných parlamentních voleb, v nichž posílila právě AKP, když získala 46 procent hlasů.

AKP byla původně náboženskou stranou a zastánci sekularismu včetně armády a soudců se obávají, že by se mohla snažit v Turecku posílit vliv islámu. AKP to několikrát popřela, ale na jaře musela změnit plány. Místo, aby do prezidentských voleb nominovala premiéra Reecepa Tayyipa Erdogana, navrhla Güla. Ale i ten je pro zastánce laické země obtížně přijatelný, neboť jeho žena nosí islámský šátek. Gül přitom slíbil, že se nezpronevěří sekulární podobě Turecka.

Reklama

Související články

Turecký soud anuloval volbu prezidenta

Turecký ústavní soud v úterý prohlásil za neplatné páteční první kolo prezidentských voleb, ve kterém v parlamentu neuspěl kandidát proislámské vlády Abdullah...

Výběr článků

Načítám