Hlavní obsah

Podle Kaddáfího syna hrozí atentáty i Česku

Právo, ČTK, kov, jt
VÍDEŇ

Evropě nyní hrozí další teroristické útoky islámských extremistů. Agentuře APA to v pátek řekl syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, Sajf Islám Kaddáfí, který tráví dovolenou v rakouských Korutanech. Cílem nové vlny atentátů podle něj může být kterýkoli evropský stát, který se vojensky angažuje v Iráku a v Afghánistánu. Mezi ně patří i Česko.

Článek

Sajf soudí, že islámští radikálové budou mít i nadále přísun nových členů, především z řad mládeže. Za velmi nebezpečnou považuje situaci zejména v Pákistánu. "Jediné řešení, jak utlumit radikalismus, je rychlý odchod západních jednotek z Iráku a Afghánistánu a řešení palestinské otázky," prohlásil Kaddáfího druhorozený syn a jeho možný nástupce.

Pokud k tomu nedojde, obává se dalších teroristických útoků v Evropě. Mluvčí české Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert  Právu řekl, že nebezpečí teroristického útoku naše tajné služby rozhodně neberou na lehkou váhu. "Existence hrozby, která visí nad Evropou, pro nás není žádnou novou informací, dlouhodobě s ní počítáme a podle toho také pracujeme," uvedl Šubert.

Podle něj hrozí v Česku nebezpečí spíše potenciální než okamžité. "Jak velké to riziko je, se neodvažujeme odhadovat. Rozhodně není zanedbatelné, ale je potřeba říct, že prioritním cílem pro teroristy nejsme," podotkl. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám