Hlavní obsah

Izraelský Likud povede znovu expremiér Netanjahu

Novinky, BBC, znk
IZRAEL

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl v úterý vznovu zvolen předsedou největší pravicové opoziční strany Likud. Netanjahu získal 73% hlasů. Ve svém projevu slíbil, že zaměří úsilí na vítězství strany v příštích parlamentních volbách.

Článek

"Dnes večer skončila soutěž uvnitř strany. Od zítřka se zaměříme na to, abychom dali Izraeli nové vedení," řekl Netanjahu svým stoupencům v Tel Avivu.

Netanjahu s velkým odstupem zvítězil nad svým hlavním rivalem a představitelem radikální náboženské pravice Mošem Feiglinem, který obdržel 23% hlasů.

Kandidát na premiérský úřad

Podle posledních průzkumů veřejného mínění je Netanjahu populární coby kandidát na křeslo předsedy vlády. Na tomto postu byl již od roku 1996 do roku 1999.

Minulý rok Likud v čele s Netanjahuem drtivě prohrál volby do parlamentu. Expremiérova popularita ale začala stoupat po bezvýsledné válce v Libanonu.

Izraelské parlamentní volby jsou plánovány na rok 2010, ale popularita premiéra Ehuda Olmerta z centristické strany Kadima klesá a někteří komentátoři soudí, že by se mohlo volit již příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám