Hlavní obsah

Zachráněná devítiměsíční irácká holčička vážila 3,8 kg

Novinky, ČTK, aš, CBS
BAGDÁD

V americké vojenské nemocnici v Bagdádu se starají o osiřelou iráckou holčičku Fátimu, jejíž osud ukazuje tragický stav v zemi, kde se násilí snoubí s humanitární katastrofou. Její matka ji stačila ukrýt do hromady odpadků ještě před tím, než se stala obětí sektářského násilí. Devítiměsíční děvčátko vážilo jen 3,8 kilogramu.

Článek

Fátimu zachránil na konci července její sedmiletý bratr. Dovedl americké a irácké vojáky do domu, kde ležela bezmocná v hromadně odpadků na žhnoucím slunci. V domě vojáci také objevili také těla jejích zastřelených příbuzných - matky a strýce. Otce jí zřejmě zabili útočníci ještě dřív.

Dehydrovanou a podvyživenou dívku převezli vojáci do americké vojenské nemocnice v přísně střežené bagdádské vládní Zelené zóně. "Osobně to byla jedna z nejhorších věcí, které jsem viděl," uvedl poručík Eric Laflin z 1. pěší divize, který řídil zásah na její záchranu. "Teď jsem v Iráku dvanáct měsíců, viděl jsem toho hodně, ale tohle bylo nejhorší," dodal ještě.

Na konci července měla Fátima jen 3,8 kilogramu, teď už váží pět kilo, přesto je stále vyhublá. Drobné ruce jí dosud hyzdí skvrny po plísni.

Ani péče však nemusí Fátimu zachránit. Jakmile se dá dohromady, skončí v sirotčinci, kde už je pět jejích sourozenců. Do nemocnice sice přicházejí žádosti o adopci, kterou ale irácký zákon nepovoluje. Vedení nemocnice proto doufá, že mediální kampaň pomůže najít v zákoně skulinu, navzdory tomu, že adopce je v muslimských zemích zakázána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám