Hlavní obsah

Při čtyřech atentátech zemřelo v Iráku 40 lidí

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRÁK

Při třech sebevražedných útocích na severu Iráku, při nichž atentátníci použili nákladní automobily, přišlo v úterý o život nejméně 20 osob a dalších 70 utrpělo zranění. Při jiném útoku byl vážně poškozen v další irácký most. U Tadží na mostu přes řeku Tigris zaútočil sebevražedný atentátník s cisternou. Zabil deset lidí a šest dalších zranil. Část mostu se zřítila do řeky.

Článek

Tři útoky na severu Iráku byly zaměřeny podle irácké policie proti sídlištím, kde žijí příslušníci náboženské skupiny jazídíjů.

Ve městě Tádží 20 kilometrů od Bagdádu použil útočník cisternové auto pro přepravu benzínu, se kterým vjel na most. Konstrukce mostu se částečně zřítila a do řeky Tigris spadlo několik automobilů. Most na dálnici spojující Bagdád se severoiráckým Mosúlem byl poškozen při útoku už květnu.

Další čtyři mrtví američtí vojáci

Čtyři američtí vojáci zahynuli v pondělí v Iráku. Tři z nich zemřeli na následky zranění po explozi bomby v irácké severní provincii Ninive. Čtvrtý voják zemřel v Bagdádu během vojenské operace, uvedl v úterý bez dalšího upřesnění Pentagon. Američané už ztratili v Iráku za tento měsíc nejméně 33 vojáků.

Pentagon uvedl, že všichni vojáci zahynuli během bezpečnostních operací. Americká a irácká armáda v pondělí zahájily novou ofenzivu, jejímž cílem je oslabit sunnitské a šíitské extremisty na celém území Iráku. Soustřeďuje se na provincii Dijála, v níž působí zejména radikální stoupenci irácké odnože sítě al-Kajda. Akce se účastní 16 000 vojáků.

 "Chceme je zcela zničit a dát jim najevo, že pro ně neexistuje bezpečné zázemí, zejména ne v Dijále," řekl generál Benjamin Mixon, podle něhož se při předchozích akcích podařilo rozbít teroristické buňky a jejich členové jsou teď nuceni se skrývat.

Stalo se tak den poté, co pět povstalců zemřelo a dalších13 bylo zraněno během razie v šiítské části města Sadr City. Minulou středu tam zemřelo 30 lidí. 

V Iráku zahynulo od začátku srpna nejméně 33 amerických vojáků.

Málikí žádá svolání celostátní konference

Opraci Phantom Strike (Fantómův úder) spojenci ji zahájili v době, kdy se premiér Núrí Málikí snaží vyřešit politickou krizi, která zmítá jeho vládou. Tu již opustilo nebo její zasedání bojkotuje skoro polovina ministrů.

Málikí navrhl uspořádat společné setkání hlavních iráckých etnických skupin, tedy dominantních šíitů a menšinových sunnitů a Kurdů. Kurdský lídr Masúd Barzání již za účelem dalších jednání dorazil do Bagdádu.

Málikí řekl, že by se setkání mělo konat do dvou dní, ale podle agentury Reuters nic nenasvědčuje tomu, že se politici sešli. Konají se jen bilaterální setkání. Schůzku prý pomáhá organizovat i americký velvyslanec v Bagdádu Ryan Crocker, jemuž se podařilo zajistit účast původně váhajícího sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího.

 K bojkotu vlády se minulý týden připojilo i pět ministrů ze sekulárního politického bloku bývalého premiéra Ajáda Alávího. Tři z nich se podle posledních informací dostavili na úterní jednání vlády.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám