Hlavní obsah

Afghánistán a Pákistán se dle Mušarafa topí v "bahně" extremismu

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf v neděli upozornil na radikalizaci situace v Pákistánu i Afghánistánu. Obě země se topí "v bahně" radikalismu a extremismu, které jsou stále na vzestupu, prohlásil Mušaraf na rokování více než 600 afghánských a pákistánských kmenových vůdců, kteří se sešli v rámci tzv. velké rady (džirgy) v Kábulu.

Článek

Nejvyšší představitel Pákistánu přiletěl do Kábulu teprve dnes, kdy čtyřdenní rokování o bezpečnostních otázkách obou zemí, zejména však o způsobech efektivního boje proti radikálnímu hnutí Taliban, končí. Po příjezdu na jednání, která se konají v ostře střežené části města, jej uvítal afghánský prezident Hamíd Karzáí. Členové džirgy prý současně pozdravili pákistánského prezidenta ovacemi ve stoje.

Mušaraf, který mluvil ve své rodné urdštině i v angličtině, prohlásil, že zatímco svět "kráčí vpřed", Pákistán a Afghánistán čelí "obzvláště temné formě" terorismu, který "přiživují" zahraniční vlivy. "Vedle Afghánistánu je také Pákistán svědkem nárůstu bojů a násilí, které tak útočí na naši společnost," uvedla pákistánská hlava státu. "Nemůžeme zapadnout do bahna minulosti," dodal Mušaraf.

Karzáí podle agentur hovořil zejména o násilí, které Taliban páchá na obyčejných Afgháncích. Afghánský prezident neopomněl zmínit ani situaci jihokorejských rukojmích, které Talibanci od července zadržují v provincii Ghazní.

Nápad uspořádat džirgu se zrodil téměř před rokem při setkání Mušarafa, Karzáího a amerického prezidenta George Bushe v Bílém domě. Pozorovatelé očekávají, že další obdobné setkání by se mělo letos uskutečnit ještě v Pákistánu.

Vedení koaličních sil v Afghánistánu mezitím oznámilo, že při nedělním výbuch bomby nastražené u silnice ve východoafghánské provincii Nangarhár zahynuli tři američtí vojáci. Podle agentur se tak počet obětí z řad vojáků koalice jen za víkend zvýšil na pět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám