Hlavní obsah

Olmert jednal s Abbásem, podpořil vznik samostatné Palestiny

Novinky, ČTK, BBC, aš, Jerusalem Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERICHO

V Jerichu se v pondělí konala schůzka izraelského premiéra Ehuda Olmerta s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Palestinci chtěli jednat o hranicích budoucího palestinského státu, ale Izrael tak daleko zatím zajít nechtěl. Obě strany však vyjádřily podporu vzniku samostatné Palestiny.

Článek

"Přijel jsem sem, abych s vámi jednal o základních otázkách, které zůstávají mezi Izraelem a palestinskou správou, a doufám, že nás (toto jednání) brzy přivede k rozhovorům o vytvoření palestinského státu," řekl Olmert stojící po boku Abbáse před začátkem jednání.

Palestinci chtěli dojednat především finální podobu hranic a otázky Jeruzaléma a uprchlíků. Olmert sice před několika měsíci souhlasil s rozšířením jednání o "zásadní otázky", ale David Baker z Olmertovy kanceláře před schůzkou sdělil, že se Izrael míní bavit jen o obecných zásadách. Definitivní vytýčení hranic, status Jeruzaléma a problém uprchlíků se podle něj mají řešit až na listopadové mírové konferenci, kterou zaštítily Spojené státy.

Palestinci chtějí jednat o podobě svého státu

Palestinský vyjednavač Saíb Irikát ovšem před začátkem jednáním zopakoval, že Palestinci chtějí na jednání "načrtnout podoby dohody o palestinském státu". Podle Bakera se má na současné schůzce jednat jen o otázka rozšíření humanitární pomoci pro Palestince a možná také snížení počtu kontrolních stanovišť na Západním břehu Jordánu, což Palestinci považují za klíčové.

I když očekávání jsou malá, sama schůzka je průlomem. Izraelský premiér přijel na palestinská území na Západním břehu Jordánu poprvé od roku 2000.

Hamás schůzku kritizuje

Představitelé radikálního palestinského hnutí Hamás, které ovládlo v půlce roku pásmo Gazy, kritizovalo rozhovory vedené Abbásem, jenž je z konkurenčního umírněného hnutí Fatah. Mluvčí Hamásu Sami Abu Zuhrí řekl, že Abbás "vylepšuje před světem ošklivý obraz izraelské okupace" a dodal: "Schůzky nepřinesou žádnou výhodu pro palestinský lid."

Reklama

Výběr článků

Načítám