Hlavní obsah

Riceová vyzvala arabské státy k větší angažovanosti v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠARM-AŠ-ŠAJCH

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a ministr obrany Robert Gates vyzvali arabské země, aby se více angažovaly ve stabilizaci Iráku. S arabskými spojenci Washingtonu se oba vysocí představitelé americké administrativy sešli v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch den poté. USA slíbily Egyptu, Izraeli, Saúdské Arábii a dalším zemím zálivu dodávky zbraní za desítky miliard dolarů.

Článek

"Všechny strany se nyní musejí plnou vahou připojit ke snahám o národním usmíření v Iráku. To znamená zintenzívnění snah všech, kdo mají vliv v Iráku," řekla Riceová.

Riceová v úterý také varovala, že Írán představuje největší hrozbu pro americké zájmy v oblasti Blízkého východu.

Teherán Riceová obvinila nejen ze snahy vyrobit si jadernou zbraň, ale i z podpory terorismu v Libanonu, šíitských milicí v Iráku a pomoci radikálnímu palestinskému hnutí Hamás.

"Spojené státy ujistily své spojence, že jim pomůžeme plnit jejich bezpečnostní potřeby. Máme řadu zájmů v oblasti, je to boj proti terorismus a extremismu a ochrana mírového procesu v oblasti a jeho další rozšíření," uvedla Riceová v egyptském Šarm aš-Šajchu, kde jednala.

Washington v pondělí oznámil, že vojenská pomoc státům v oblasti bude činit 63 miliard dolarů (přes bilión korun). Z této sumy má připadnout 13 miliard dolarů Egyptu, 30 miliard Izraeli a zbylých 20 miliard Saúdské Arábii, Kataru, Ománu a Spojeným arabským emirátům. Pomoc ještě musí schválit Kongres.

"Není to služba za službu. Spolupracujeme s těmito státy v boji proti extremismu. Všichni máme stejný zájem na stabilním Iráku, který bude schopen se sám bránit a bude sjednocený," řekla Riceová cestou do Egypta, který je první etapou její cesty po Blízkém východě. "Pokud bude oblast destabilizována, ponese za to odpovědnost íránský režim," řekla.

Írán, Hizballáh a Sýrie

Riceová vysvětlila, že avizovaná rozsáhlá americká zbrojní pomoc pro státy v oblasti Blízkého východu a Perského zálivu je především určena jako protiváha nebezpečí přicházejícímu z Íránu a jeho spojencům, zejména libanonského hnutí Hizballáh, ale také ze strany Sýre.

Riceová během své cesty po zemích Blízkého východu ještě v úterý zavítá do Saúdské Arábie, kde se setká s králem Abdulláhem. Ve středu bude v Izraeli jednat s premiérem Ehudem Olmeretm a prezidentem Šimonem Peresem. Ve středu a ve čtvrtek bude jednat s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám