Hlavní obsah

Iráčané se mají hůř než za Saddáma Husajna, varuje zpráva

– AMMÁN/NEW YORK

Britská nevládní organizace Oxfam v pondělní zprávě varuje, že třetině Iráčanů hrozí akutní humanitární krize. Jejich situace je horší něž byla před americkou invazí do země. Ve svém názoru se shoduje s iráckými nevládními organizacemi.

Článek

Podle výzkumu Oxfamu trpí Iráčané nejen neustálými boji, které představují největší problém, ale populace "je stále více ohrožena nemocemi a podvýživou".

"V době, kdy životy miliónů obyčejných lidí v Iráku ovládá strašné násilí, vyvíjí se pomalu krize jiného typu, která rovněž souvisí s válkou," uvádí Oxfam v obsáhlé zprávě, která byla zveřejněna v Amánu.

Situace je horší než před válkou

Zpráva, kterou připravil Oxfam ve spolupráci s 80 mezinárodními a 200 iráckými nevládními organizacemi, uvádí, že 70 procent z 26,5 miliónu Iráčanů nemá dost vody, zatímco před americkou invazí to byla jen polovina. Jen dvacet procent Iráčanů má účinné sanitární vybavení. Asi třicet procent dětí trpí podvýživou, což je dvakrát více než před čtyřmi lety. Úplně tragická je situace ve školství, přes devadesát procent dětí má potíže získat vzdělání.

Kritická je situace asi čtyř miliónu Iráčanů. "Zhruba dva milióny jsou vysídlenci ve vlastní zemi a dva milióny jsou uprchlíci v zahraničí," uvádí zpráva, podle níž trpí absolutní chudobou 43 procent Iráčanů. Jordánsko a Sýrie už minulý týden žádaly mezinárodní společenství o pomoc, protože právě v jejich zemích skončilo nejvíce z více než dvou miliónů iráckých exulantů a nemají na ně peníze. [celá zpráva] Další dva milióny Iráčanů ale žijí ve své vlasti v provizorních táborech, protože je z domovů vyhnalo sektářské násilí.

V Iráku se nepomáhá obyčejným lidem

Oxfam a další nevládní organizace vytýkají mezinárodnímu společenství, že ve svém úsilí zaměřeném na Irák zapomíná na tamní obyvatele: "Irácká vláda, mezinárodní dárci a systém OSN jsou soustředěny na budování jejích politických institucí, ale přehlížejí tvrdý každodenní boj o přežití, který podstupují mnozí Iráčané."

Oxfam v této souvislosti upozorňuje na korupci a nezodpovědnost bagdádské vlády, která dává jen 22 procent rozpočtu na rekonstrukci. Americký speciální inspektor Stuart Brown v této souvislosti apeloval na vypracování auditu, jak Irák využívá miliardy dolarů, které dostává z USA. Podle něj korupce a absence řízení ekonomiky země představuje problém srovnatelný se vzbouřenci.

Saúdská Arábie údajně destabilizuje situaci

Situace je navíc destabilizována zvenčí. Americký velvyslanec v OSN, jímž je bývalý velvyslanec v Iráku Zalmay Khalilzad, koncem minulého týdne v listu New York Times pondělí upozornil, že situaci podkopává Saúdská Arábie, zatímco dosud byl z toho obviňován jen Írán a Sýrie.

Uvedl to poté, co se objevily zprávy, že USA míní v příštích deseti letech zemím Perského zálivu včetně Saúdské Arábie prodat zbraně za 20 miliard dolarů. Zejména dodávky Saúdům jsou kritizovány, protože většina atentátníků z 11. září 2001 pocházeli právě z této země. Rijád navíc podporuje irácké sunnity, tedy náboženskou skupinu, která hraje dominantní roli mezi vzbouřenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám