Hlavní obsah

Irák slaví fotbalové vítězství, auta nesmí do ulic

BAGDÁD

Překvapivé vítězství iráckého mužstva fotbalistů na mistrovství Asie vyhnalo do ulic iráckých měst tisíce lidí. Úřady se obávaly o bezpečnost a už před finále, které se hrálo v indonéské Jakartě, zakázaly vjezd aut do ulic Bagdádu. S krvavými oslavami má město zkušenost z pátku, kdy Irák postoupil do finále, v ulicích zemřelo 50 lidí. Při těch nedělních zemřelo sedm lidí.

Článek

Lidé zemřeli při výbuchu auta plného výbušnin ve městě Balád severně od Bagdádu. Vjezd aut do ulic je zakázaný ve velkých městech.

Když padl závěrečný hvizd zápasu se Saúdskou Arábií, v němž Irák vyhrál 1:0, [celá zpráva] lidé začali střílet z pušek či samopalů buď do vzduchu nebo do vody. Fanoušci v ulicích křičeli a tančili, mávali ve vzduchu košilemi a objímali se. Dojetí přemohlo i televizní komentátory, kteří se neubránili slzám radosti.

S gratulacemi okamžitě přispěchal i premiér Núrí Málikí. Podle něj jde o důkaz toho, že triumfovat lze i tehdy, kdy je vítězství pokládáno za nemožné. "Kéž můžete vy i Irák žít svobodně a vítězně v zemi, kde pro vrahy není místo," uvedl Málikí v prohlášení. S fotbalisty se chce hned po příletu setkat a každému slíbil odměnu 10 000 dolarů.

Zákaz jízdy aut potrvá do pondělí

Oslavy alespoň na několik hodin sjednotí rozdělenou zemi. V mužstvu hrají jak šíitští tak sunnitští muslimové. Brazilský trenér mužstva si ale stěžoval, že rozpory kvůli náboženství měli mezi sebou sami hráči.

Zákaz jízdy vozidel, motorek, vozíků a kol, potrvá až do pondělního rána. Úřady se obávají, že by atentátníci mohli využít davů lidí a naložit auto výbušninami. Podobná opatření byla přijata i v severoiráckém Kirkúku i v Nadžafu a Karbale.

Iráčané postoupili v šampionát přes favorizovanou Austrálii a v semifinále porazili Jihokorejce, vítěze minulého mistrovství. Vítězství je tím cennější, že Irák hrál na šampionátu poprvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám