Hlavní obsah

Tálibán už odmítá dál vyjednávat o propuštění Jihokorejců

– KÁBUL

Radikální hnutí Tálibán odmítá dál vyjednávat o propuštění 22 korejských rukojmích. Jeho zástupci řekli, že jedinou možností, jak dostat Korejce na svobodu, je propuštění vězňů z řad radikálů z afghánských vězení.

Článek

Vyjednávači doposud věřili, že se jim podaří únosce přesvědčit, aby zadržované propustili za jiných podmínek. Tým vyjednávačů, který sestavila afghánská vláda, se v sobotu k dalším jednáním nedostal kvůli bezpečnostním opatřením v provincii Ghazní. Nyní se snaží únosce zkontaktovat.

Jihokorejci byli uneseni před deseti dny během útoku na autobus, v němž cestovali. Jednoho z nich už Tálibánci zabili. Nyní jich zadržují 22, z toho 18 žen. Podle nedávných slov jedné z nich se jejich podmínky den ode dne zhoršují a někteří jsou ve špatném zdravotním stavu.

Jižní Korea jim poslala léky, představitel provinci Gházní ale řekl, že nemohou být doručeny, protože se nedaří navázat s únosci kontakt.

Vláda zvažuje použití síly

Afghánské úřady v sobotu připustily, že pokud vyjednávání skončí bez úspěchu, mohla by být proti únoscům použita síla.

"Věříme, že rozhovory budou pokračovat, pokud ne, přistoupíme k jiným prostředkům," řekl náměstek afghánského ministra zahraničí Munir Mangal. Na otázku, zda to znamená použití síly, měl jen jedno slovo Samozřejmě.

Před takovým krokem ale varoval mluvčí Tálibanu Júsuf Ahmádí. "Není zapotřebí dalších vyjednávání. Dali jsme vládě seznam vězňů Tálibánu, kteří by měli být propuštěni, a to je náš hlavní požadavek," sdělil telefonicky agentuře Reuters.

"Pokud použije sílu, pak vystaví v nebezpečí životy rukojmích a Tálibán se bude bránit až do posledního dechu," dodal.

Radikálové už několikrát prodloužili ultimátum, které vládě na splnění podmínek dali. Z toho vyjednavači usoudili, že je možné se s nimi dohodnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Tálibán hrozí smrtí dalších Korejců

O osudu 22 jihokorejských evangelíků, které unesl Tálibán, nebyly v pátek žádné zprávy. Tento den přitom vypršelo další ultimátum. Mluvčí radikálního hnutí ...

Výběr článků

Načítám