Hlavní obsah

Američané dopadli spojku iráckých radikálů a al-Kajda

Novinky, BBC, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americké ozbrojené síly ve středu oznámily, že v Iráku zadržely spojku místních radikálů s vedením teroristické sítě al-Kajda. Chálid Mašhadání byl podle mluvčího armády Kevina Bergnera zadržen začátkem července v Mosúlu.

Článek

Z výslechů Mašhadaního, známého také jako abú Šáhid, vyplynulo, že stál u zrodu Islámského státu v Iráku, který vyhlásili radikálové v sunnitské provincii Anbár. Mašhadání také zajišťoval kontakt mezi špičkami al-Kajda a představiteli Islámského státu v Iráku. Ukázalo se, že provázání radikálů se špičkami al-Kajda bylo těsnější, než se předpokládalo.

Mašhadání byl chycen 4. července v Mosúlu. Američané ho považují za blízkého spolupracovníka Ajjúba Masrího, který převzal velení irácké al-Kajda po abú Músovi Zarkávím, jehož Američané zabili loni při náletu. Mašhadání prý zprostředkovával kontakt mezi Masrím, bin Ládinem a jeho zástupcem Ajmánem Zavahrím.

Mašhadání byl podle Bergnera Iráčanem s nejvyšším postavením v al-Kajda. Měl na starosti propagandu a sloužil jako spojka mezi Egypťanem Masrím, který vede al-kajda v Iráku, a vůbec nejvyššími představiteli al-Kajda Usámou bin Ládinem a dalším Egypťanem Ajmánem Zavahrím.

Islámský stát v Iráku označuje za svého vůdce abú Umara Bagdádího a Masrího jako ministra války. Podle Bergnera Mašhadání při výslechu řekl, že Bagdádí je vymyšlená postava. Vytvořil ji Masrí a jako Bagdádí hovoří na videonahrávkách zveřejňovaných na internetu najatý herec abú |Abdulláh Najma.

"Podle jeho slov je Islámský stát v Iráku organizací, jíž se maskuje vliv al-Kajda na Irák. Cílem je vyvolat dojem, že iráckou odnož této sítě vedou Iráčané," řekl Bergner.

Než se Mašhadání před dvěma a půl lety připojil k al-Kajda, bojoval v řadách irácké radikální skupiny Ansar sunna, která působila ve středním a severním Iráku.

Vznik irácké odnože al-Kajda oznámil v roce 2004 Jordánec abú Musá Zarkáví, přejmenoval na ni svou skupinu Tavhíd a džihád.

Reklama

Související témata:

Související články

Druhého teroristu světa Zarkávího zabil nálet

Irácký premiér Núrí Málikí oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci, že nejhledanější terorista v Iráku Abú Musá Zarkáví (39) je mrtev. Totožnost Zarkávího...

Výběr článků

Načítám