Hlavní obsah

V Libanonu unesení izraelští vojáci prý žijí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner v neděli uvedl, že dva izraelští vojáci, které minulý rok unesl Hizballáh, jsou stále naživu. Dozvěděl se to od vysokých libanonských představitelů, s nimiž jednal na konferenci o Libanonu, která se konala u Paříže.

Článek

"Dostal jsem ujištění, že jednání (o jejich propuštění) pokračují a jsou na dobré cestě," sdělil po jednání Kouchner.

Hizballáh loni zadržel izraelské vojáky Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva. Jejich únos stál na začátku letního konfliktu, který si vyžádal přes tisíc obětí.

Libanpnská krize trvá od prosince

Schůzky se zúčastnilo 14 libanonských hnutí.  I když skončila bez závěrečného komuniké, byla podle Kouchnera úspěšná, protože "prolomila ledy".

Účastníky schůzky byli vysocí představitelé libanonských stran včetně Hizballáhu, kteří výsledky předloží vedoucím orgánům svých hnutí. Všichni se shodli, že nechtějí zahraniční vměšování do libanonské politiky.

Libanon je v krizi od prosincového odchodu prosyrských ministrů z vlády Američany podporovaného premiéra Fuáda Siniury. Odešli, když se nepodařilo vytvořit vládu, kde by měl podstatnější zastoupení Hizballáh a další šíitská hnutí i strany navázané na Sýrii.

Kouchner oznámil, že 28. července navštíví Bejrút.. Doufá prý, že během ní bude moci konstatovat pokrok v dialogu mezi stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám