Hlavní obsah

Při útocích v Bagdádu zabili spojenci 26 ozbrojenců

BAGDÁD

Spojenecké síly zabily brzy ráno v iráckém Bagdádu 26 ozbrojenců. Nejméně 17 dalších bylo při útocích zadrženo.

Článek

V tiskovém prohlášení americká armáda uvedla, že podezřelí teroristé jsou napojeni na íránské teroristické kruhy.

Útoky, které proběhly před úsvitem, jsou zatím poslední z dlouhé řady amerických akcí v okolí Bagdádu. Ozbrojenci byli obviněni z pašování zbraní a vysílání bojovníků k výcviku do zahraničí.

Jednotky vedené Američany v posledních týdnech několikrát útočily na povstalecké pozice propojené s al-Kájdou v okolí irácké metropole.

Andrew North z BBC uvedl, že podle amerických velitelů že právě v těchto místech vzniká mnoho bomb, které explodují při útocích v Bagdádu.

Američtí vojáci také dnes oznámili, že v blízkosti západoiráckého města Fallúdža objevili v pátek večer hromadný hrob, na který je upozornili místní obyvatelé. Podle prvních odhadů jsou v něm svázaná těla 35 až 40 zastřelených lidí.

Další mrtví policisté

Severně od Bagdádu zabil sebevražený atentátník nejméně 16 lidí a 24 jich zranil. Podle policie jsou všechny oběti zájemci o policejní práci.

Sunnitský poslanec Abdan Násir Džanabí v sobotu oznámil, že se vzdává poslaneckého mandátu a připojuje se k odboji, protože politický proces v Iráku zkrachoval. Nevidí prý jinou možnost než odejít z politiky a připojit se k ozbrojenému boji, protože "Iráku teď vládnou Američané a Íránci".

Džanabí to řekl v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, jíž poskytl rozhovor z Ammánu. Patří k sunnitské koalici Národní fronta shody, která v pátek vystoupila z vlády na protest proti postupu úřadů proti jednomu z jejích ministrů. Na sunnitského ministra kultury Asada Kamála Hášimího soud tento týden vydal zatykač kvůli jeho údajné teroristické činnosti, což sunnité popírají a tvrdí, že je to součást šíitské kampaně proti sunnitským politikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám