Hlavní obsah

Izrael chce podpořit Fatah, 250 členů pustí z vězení

– ŠARM AŠ-ŠAJCH

Izrael propustí 250 vězněných členů palestinské vládní strany Fatah. Prohlásil to v pondělí izraelský premiér Ehud Olmert po setkání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, jordánským králem Abdulláhem II. a egyptským prezidentem Husním Mubarakem na summitu v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Článek

Světové agentury rozhodnutí Izraele hodnotí jako symbolické gesto, o zahájení mírových jednání mezi oběma národy rozhodnuto nebylo. 

Podle Abbáse z palestinského hnutí Fatah [profil], které z pásma Gazy nedávno vytlačil radikální Hamás, se Blízký východ ocitl na křižovatce mezi mírem a násilím. Olmert uznal, že se naskytla nová příležitost pokročit v mírovém úsilí, a řekl, že si ji nenechá ujít.

K propuštění 250 vězňů zatím nemá Olmert [profil] souhlas kabinetu. Budou to pouze lidé, kteří se nezúčastnili protiizraelských atentátů. Před propuštěním se budou muset navíc písemně zavázat, že se v budoucnu nepřipojí k násilným akcím.

Abbás na summit odjížděl s tím, že bude žádat zmírnění bezpečnostních opatření na západním břehu Jordánu, zejména zrušení silničních kontrol, jimiž Izrael chrání židovské osadníky, avšak blokuje volný pohyb Palestinců. Na summitu získal od Olmerta pouze slib, že Izrael podmínky volného pohybu na západním břehu zlepší.

Izraelský kabinet v neděli také schválil uvolnění části palestinských příjmů z cel, které Izrael zadržuje od loňska. O tom, v jakém režimu budou peníze uvolňovány, ale zatím rozhodnuto nebylo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám