Hlavní obsah

Při náletu zemřelo v Afghánistánu 25 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Silám NATO se navzdory snaze nedaří při akcích v Afghánistánu zabránit obětem mezi civilisty. Při nočním náletu zahynulo v pátek v provincii Hílmand nejméně dvacet pět civilistů, uvedl policejní šéf provincie. NATO případné ztráty civilistů šetří, ale nálet potvrdilo. Civilní oběti nikoliv.

Článek

"Jsme znepokojeni informací, že při bombardování mohli zahynout civilisté. Je však nutné brát v potaz, že útok vyprovokovali povstalci," dodal pouze mluvčí organizace Mike Smith. Podle sil ISAF se nedá vyloučit, že mohlo být menší množství civilistů zabito, pravděpodobně vzbouřenci.

"Při bombardování zahynulo devět žen a tři děti, všichni z jedné rodiny," řekl agentuře Reuters policejní šéf okresu provincie Hílmand Husajn Andival o útoku na vesnici Edam Chán dodal u města Gerešk

"Minulou noc kolem 1:30 síly NATO bombardovaly vesnici. Výsledkem bombardování je 25 zabitých lidí. Jsou mezi nimi ženy, tři děti ve věku mezi šesti a deseti měsíci, jeden mulla z mešity a další starší," upřesnil Andival a potvrdil, že šlo o odplatu za útok na síly NATO, ale že nálet byl podniknut bez konzultací s Afghánci. Při útoku byla podle něj zabita také většina z třiceti vzbouřenců, kteří ovládali post u okolí vesnice.

Civilní oběti vyvolávají roztržku

Civilní oběti představují největší problém při akcích sil ISAF v Afghánistánu. O jejich snížení jednal i nedávný summit NATO, jak se ovšem ukazuje, žádné reálné výsledky zatím nejsou.

Tento týden přitom afghánský prezident Hámid Karzaí varoval, že se musí  zastavit zabíjení civilistů při akcích koaličních sil. Pokud se to nestane, tak by se Afghánci mohli obrátit proti zemím, jejichž jednotky jsou přítomné v Afghánistánu, byť jsou jim nyní vděčni za jejich angažovanost.

Poslední útok je jen dalším v sérii narůstajících násilností, jež postihly Afghánistán v posledních 17 měsících. Jen tento rok v zemi zahynulo 230 civilistů. Podle agentur jde o nejkrvavější období od roku 2001, kdy Spojené státy svrhly v zemi vládu Táílibánu. Okres Gerešk loni ovládl Tálibán a síly NATO jeho bojovníky obtížně vytlačovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO zahájilo v Afghánistánu velkou operaci

Afghánská armáda a síly NATO v úterý zahájily údajně nejmohutnější ofenzívu proti bojovníkům Tálibánu na jihu země. Chtějí zabránit Tálibánu, aby podnikl...

Výběr článků

Načítám