Hlavní obsah

Tálibán mění taktiku, soustředí se na atentáty v Kábulu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánské militantní hnutí Tálibán se rozhodlo změnit taktiku a více útočit v hlavním městě Kábulu. BBC to ve středu oznámil jeho mluvčí Zabujalláh Mudžáhíd s tím, že útoky budou podnikat sebevražední atentátníci.

Článek

Afghánské hlavní město bylo o víkendu terčem pěti sebevražedných útoků. V neděli atentátník zabil 24 lidí, když zaútočil na autobus přepravující policisty. Exploze autobus zcela zničila. [celá zpráva] Jednalo se o útok s vůbec nejhoršími následky od invaze v roce 2001, i když při něm zemřelo méně než původně avizovaných 35 osob.

"Je to pravda, že zesilujeme tlak na Kábul, protože Kábul je hlavní město a soustřeďují se tam zahraniční vojáci, uvedl Mudžáhíd. Dodal, že cílem všech akcí je "nezávislost a svoboda země".

"Hodně lidí se hlásí jako dobrovolníci v našem středisku sebevražedných atentátů," dodal mluvčí s tím, že hnutí přejímá iráckou taktiku.

Násilí sílí

Podle mluvčího se Tálibán už vzpamatoval z ran, které utržil, zejména, když byl zabit jeho velitel mulla Dadulláh. [celá zpráva]

Afghánský ministr vnitra Abdul Vardak ale ve středu uvedl, že hnutí ztrácí podporu, protože jeho jarní ofenzíva selhala. Nepodařilo se mu ani odříznout Kábul tím, že by přerušilo dopravu na silnicích, ani rozšířit pole své působnosti.

Podle zpravodajů však násilí v zemi vzrostlo. Od začátku roku zemřelo v bojích - zejména na jihu země - už devadesát vojáků NATO. Ve středu tři Kanaďany zabila exploze bomby nastražené na silnici. [celá zpráva] I k tomuto útoku se přihlásil Tálibán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám