Hlavní obsah

V Bagdádu osvobodili ze sirotčince 24 zubožených dětí

Novinky, CBS News, jky, Novinky
BAGDÁD

Čtyřiadvacet chlapců v zuboženém stavu osvobodili američtí vojáci ze sirotčince v Bagdádu. Děti se nacházely v hrozných podmínkách, byly doslova pokryté mouchami a většina z nich měla velmi blízko k smrti hladem.

Článek

Těla malých hochů krvácela z ran, které jim způsobil hmyz. Mnoho z nich mělo na sobě tisíce much, které je doslova ožíraly zaživa. "Když jsem ho našel, tak byl úplně černý, byl celý pokrytý mouchami. Stovky byly jen v jeho otevřených ústech. Lezly mu i z nosu, uší a ze všech míst, kde mohly urvat aspoň kousek masa z jeho otevřených ran," řekl směrem k jednomu z malých hochů americký voják.

"Bohužel to vypadalo, že jsou to poslední hodiny jeho života. Lékaři si nemysleli, že by byli schopni ho zachránit," pokračoval ve výpovědi voják. Malého chlapce, spolu s dalšími třiadvaceti dalšími, vojáci společně s lékaři zachránili. Po několika dnech v nemocnici na tom byly děti tak dobře, že se mohly přemístit do jiného sirotčince, kde je zdravotní péče o mnoho lepší.

"Čtyřiadvacet chlapců ve věku od tří do 15 let jsme našli nahé v místnosti bez oken. Některé z dětí byly dokonce přivázané k postelím. Když jsme je odvázali, neměly ani sílu, aby mohly stát," uvedla americká armáda.

Zaměstnanci sirotčince nestrádali

Vojáky však nešokoval pouze zbědovaný stav dětí, ale i chování zaměstnanců sirotčince. Dle záznamů bylo do sirotčince vládou dopravováno jídlo včetně kuřat a dalšího masa. Nikde ale nebylo ani známky po tom, kam zmizelo. Děti ležící ve svých vlastních výkalech nepozřely téměř žádné jídlo zřejmě několik týdnů.

Jeden z vojáků popsal to, co viděl, jako bosenský koncentrační tábor. Ostatní mluvili o hrozném vzteku, který je ovládal, když spatřili tři dospělé lidi, jak si v kuchyni sirotčince vaří sami pro sebe, zatímco jim děti doslova umírají hlady.

"Zápach byl v sirotčinci tak hrozný, že přebil dokonce i výpary linoucí se z kuchyně během vaření," řekl jeden z vojáků. Snad nejpodivnější skutečností je to, že dvě ze tří dospělých osob byly ženy, které se vůbec nevyhýbaly focení s vyhladověnými dětmi na pozadí, ba naopak. Jedna z nich se dokonce usmívala.

Reklama

Výběr článků

Načítám