Hlavní obsah

Britové zůstanou v Afghánistánu desítky let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/LONDÝN

Britský velvyslanec v Afghánistánu Sherard Cowper-Coles uvedl, že britská přítomnost v Afghánistánu bude potřebná po několik desítek let. "Je to spíš maratón než sprint, musíme myslet v termínu desetiletí," uvedl k poslání Britů. Mají pomoci obnově země. Podle velvyslance Afghánci Brity vítají.

Článek

V zemi bude letos také posílen britský vojenský kontingent na 7700 mužů.

Británie se již rozhodla posílit i svou diplomatickou misi v Afghánistánu. V lednu plánovala vyslat tam dalších 35 lidí, což má učinit během tohoto roku. Ambasáda v Kábulu se tak stane největším britským zastoupením na světě.

K délce mise velvyslanec uvedl: "Úkol postavit afghánskou vládu, která bude trvalá, zabere velmi dlouhou dobu." Podle něj Afghánci vítají britskou přítomnost, aby jim pomohla vzdorovat Tálibánu a rozvíjet zemi.

"Vzkazy, které jsem dostal minulý týden v Hílmandu od tamních vesničanů, byly: prosím ochraňte nás před Tálibánem," sdělil Sherard a dodal: "Obávají se, že nezůstaneme, že odejdeme, že nedokončíme výstavbu policie a bezpečnostní sil ani vybudování soudního systému, škol a nemocnic. Pamatují si Tálibán - prožili jeho vládu, a jestliže mají v něčem jasno, tak v tom, že se nechtějí vrátit do temných dnů středověké vlády Tálibánu."

Nástupce britského premiéra Tonyho Blaira Gordon Brown ale dává přednost kratší přítomnost Britů v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám