Hlavní obsah

Rusko dodává stíhačky Sýrii, možná skončí v Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko zahájilo dodávku pěti stíhaček MiG-31E do Sýrie, napsal v úterý s odvoláním na několik na sobě nezávislých zdrojů ruský deník Kommersant. Podle listu je přitom možné, že za letadla neplatí Damašek, ale Írán, kde by stroje také nakonec mohly skončit.

Článek

Rusko podle listu také Sýrii prodává několik moderních strojů MiG-29M. Celková hodnota kontraktu se odhaduje na jednu miliardu dolarů (asi 20 miliard korun).

Smlouvu na dodávku pěti letadel MiG-31, určených především k likvidaci raket s plochou dráhou letu, uzavřel ruský podnik Rosoboronexport na počátku letošního roku. Výroba těchto strojů byla ukončena v roce 1994. Sýrie proto získává letadla z rezerv ruských vzdušných sil a nyní je v Nižním Novgorodu továrna Sokol upravuje podle přání zákazníka, napsal list.

Obchod ale podle Kommersantu vyvolává mnoho otázek. List připomíná, že teprve v zimě roku 2005 odepsalo Rusko 70 procent syrského dluhu a od té doby se pravidelně objevují informace o syrském zájmu kupovat drahé ruské zbrojní systémy. Západní experti podle deníku upozorňují, že Damašek se možná zbraně nepokouší pořídit pro sebe. Moskva a Sýrie například loni uzavřely kontrakt na dodávky 36 protivzdušných systémů, z nichž nejméně deset má být podle odborného tisku do konce roku 2008 předáno do Íránu.

Takové schéma spolupráce obou zemí je podle Kommersantu zcela realistické a zakládá se na dohodách o obranné a vojenské spolupráci mezi Damaškem a Teheránem, podepsaných v letech 2005 a 2006. Jedna z nich například řeší způsob íránského financování syrských nákupů zbrojních systémů v Rusku, na Ukrajině a v Číně.

Kommersant cituje i izraelské vojenské odborníky, podle kterých pět stíhaček nemůže situaci v oblasti výrazně změnit. Důležitý je podle nich ale sám fakt, že Rusko obnovilo dodávky svých zbraní na Blízký východ.

Reklama

Výběr článků

Načítám