Hlavní obsah

USA začaly další mohutnou ofenzívu v Iráku

Novinky, CNN, ČTK, BBC, USA Today
BAGDÁD

Deset tisíc amerických vojáků zahájilo v úterý na severu Iráku ofenzívu proti skupinám spojeným s organizací al Kajdá. Dosud zabili 22 povstalců a zajali ozbrojence, kteří jsou zřejmě členy tajné buňky teroristické sítě. Povstaleckých útok však v zemi neubylo, civilisté opět umírali v různých částech země. Jen při útoku v Bagdádu zahynuly nejméně sedm desítek osob.

Článek

Operace dostala název Arrowhead Ripper a probíhá v okolí města Bákuba, kde jsou pozice skupin kolem al Kajdá v Iráku nejsilnější.

Přemístily se sem právě z Bagdádu, odkud je vytlačila silná bezpečnostní opatření a operace americké armády v posledních měsících. "Operace Arrowhead je rozsáhlý plán, jak omezit vliv al Kajdá v Bákubě a jejím okolí," sdělila k akci armáda.

Akce začala v noci na úterý, poté, co Pentagon oznámil, že všechny posily, které prezident George Bush od ledna plánoval do Iráku vyslat [celá zpráva], dorazily na místo určení a jsou připraveny k nasazení.

Operaci v provincii Dijála podporují helikoptéry a tanky. "Cílem je zničit vliv al-Kájdy v této provincii a zamezit, aby dál byla hrozbou pro obyvatele," řekl brigádní generál Mick Bednarek.

Proběhla první zatčení

Koaliční jednotky zajaly ozbrojence, kteří jsou pravděpodobně členy tajné buňky teroristické sítě, která je zodpovědná za převoz zbraní a výbušnin z Íránu do Iráku. Údajně také stojí za výcvikem iráckých povstalců, které vozí za bojovými školeními do Íránu.

Zadržení Iráčané. Foto:ČTK/AP

Vojenský zástupce mimo jiné prohlásil, že podle informací výzvědné služby jsou města Amara a Madžar al-Kabir teroristickými útočišti. Prochází jimi prý pašerácké cesty, kterými se do Iráku dostávají íránské zbraně určené pro podporu rebelií.

Násilností neubývá

Boje od pondělka pokračují také na jihu Iráku. Proti iráckým policejním oddílům v nich stojí šíitští milicionáři, kteří se hlásí k radikálnímu duchovnímu Muktadovi Sadrovi. Nejtěžší boje se odehrávají v Násiríji, kde za dva dny přišlo o život 35 lidí a asi 120 bylo zraněno. Podle lékařů je mezi mrtvými i zraněnými mnoho civilistů. Boje vypukly v neděli večer po útoku milicionářů na policejní hlídku. Do vyjednávání o ukončení násilí se vložili i britští vojáci, kteří do Násiríje vyslali delegaci z Basry. Násiríja je střediskem jižní provincie Zikár, kterou už koaliční jednotky předaly iráckým bezpečnostním silám.

Výbuch v Bagdádu zabil nejméně 60 lidí. REUTERS/Ali Jasim

Ohlášený postup spojenců irácké povstalce neodradil ani na dalších místech. Nejtragičtější následky měl úterní útok sebevraha nedaleko šíitské mešity v bagdádské obchodní čtvrti. Zahynulo tam nejméně 75 osob, dalších 120 bylo zraněno. Podle svědků se stěna mešity po explozi zřítila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám