Hlavní obsah

Milice Fatahu obsadily parlament v Ramalláhu

– RAMALLÁH/GAZA

Milice umírněného palestinského hnutí Fatah vnikly v sobotu dopoledne do budovy palestinského parlamentu v Ramalláhu na západním břehu Jordánu. Načas zadržely nezávislého zástupce předsedy parlamentu Hassana Churiašáha. Pak se je ale podařilo přesvědčit, aby jej pustily.

Článek

Brigády mučedníků od al-Aksá, které představují vojenskou složku Fatahu, vnikly dopoledne do budovy parlamentu v Ramalláhu. Sdělily, že všem, kdož jsou ve spojení s Hamásem, neumožní vrátit se zpět. Skandovaly přitom heslo Hamás ven. Ze střechy budovy střílely do vzduchu.

Ve městě Nábulus se členové silových složek Fatahu zmocnili budovy městské rady ovládané Hamásem, z okna vyvěsili vlajku svého hnutí a pálili do vzduchu z ručních zbraní.

Ředitel palestinské policie v sobotu zakázal svým mužům spolupracovat v pásmu Gazy se členy Hamásu a poslouchat jejich rozkazy. Policii již dlouho ovládá Fatah. Ve městě Gaza byly vidět pouze ozbrojené jednotky kontrolované Hamásem. Fatah varoval, že pokud Hamás do pátečního večera nesloží zbraně, zahájí protiakci.

Prezident jmenuje novou vládu

Na palestinských územích v Gaze i na Západním břehu Jordánu trvá napětí po týden trvajících bojích mezi Hamásem a Fatahem. Hamás během nich ovládl pásmo Gazy. [celá zpráva] Prezident Mahmúd Abbás ve čtvrtek odvolal vládu národní jednoty [celá zpráva] a v pátek jmenoval novým premiérem Saláma Fajada. [celá zpráva] V sobotu má uvést do funkce prozatímní vládu, kterou ale Hamás neuzná, protože odmítá rozpuštění vlády národní jednoty. [celá zpráva]

Nový kabinet bude mít 11 členů, půjde prý především o nezávislé odborníky.

Svět stojí za Abbásem

Abbásovi vyjádřily ekonomickou i politickou podporu Spojené státy i Izrael a Evropská unie. Uvedla to americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová i mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta Miri Eisinová, která řekla: "Vyhození Hamásu z vlády a ustavení vlády bez Hamásu otevírá nové možnosti spolupráce s umírněnou vládou, a to jak finanční tak bezpečností." 

Abbás se v sobotu setkal na západním břehu Jordánu se zástupcem americké vlády. Ten mu sdělil, že jakmile bude nová vláda ustanovena, obnoví USA finanční pomoc Palestině.

V pátek Liga arabských států vyzvala obě strany ke klidu a oznámila, že ustaví komisi, která vyšetří příčiny střetů. Egypt kvůli bojům v pátek zavřel v pásmu Gazy své kanceláře. V Gaze se loupí a rabuje.

Reklama

Související články

Palestinské frakce porušily další příměří

Při pondělních bojích mezi stoupenci palestinských hnutí Hamás a Fatah v pásmu Gazy zahynulo osm lidí. Přestřelky se rozpoutaly i v nemocnicích, a to navzdory...

Výběr článků

Načítám