Hlavní obsah

Palestinský prezident jmenoval nového premiéra

GAZA/RAMALLÁH

Novým premiérem Palestiny se v pátek stal nezávislý Salám Fajad. Do čela prozatímní vlády ho v pátek odpoledne jmenoval prezident Mahmúd Abbás, poté, co spory mezi hnutími Hamás a Fatah způsobily rozpad vlády. Reakce Hamásu není zatím známa.

Článek

Koaliční vládu rozpustil ve čtvrtek prezident kvůli tvrdým bojům mezi oběma hnutími, které si vyžádaly na sto mrtvých. [celá zpráva]

Rozpuštění vlády odmítl v pátek uznat premiér a reprezentant radikálního hnutí Hamás Ismáíl Haníja. Uvedl, že kabinet bude nadále zasedat. Zároveň potvrdil předchozí vyjádření vysokých představitelů Hamásu se sídlem v Sýrii, že hnutí nebude usilovat o vytvoření samostatného státu v pásmu Gazy, kterou v posledních dnech ovládlo a kde upevňuje své pozice. [celá zpráva]

Salám Fajad zastával ve vládě post ministra financí a zajišťoval transfer pomoci ze zemí EU.

Hamás chce jednat

Haníja sice odmítl uznat, že by jeho vláda byla ve čtvrtek rozpuštěna legálně, ale Fatahu nabídl jednání. "Stále zdůrazňuji, že dveře jsou otevřené k restrukturalizaci palestinských vztahů na základě národních hodnot," citovala Haníju agentura Reuters.

Haníja také vyzval, aby se na Fatah neútočilo: "Žádám, aby všichni naši lidé zachovali klid a zdrženlivost a nepodnikali proti domům a základnám Fatahu žádné akce, které by byly v rozporu s morálkou našich lidí."

Za signál, že se Hamas snaží usmířit s poraženými silami umírněného prezidenta Abbáse, označila agentura AP i oznámení Hamásu o amnestii pro deset zatčených vysokých politických a bezpečnostních představitelů Fatahu.

Hamás však současně upevňuje pozice. Oznámil, že palestinské bezpečnostní síly, které jsou nyní pod jeho velením, převezmou kontrolu nad přechodem Rafáh s Egyptem. Přechod byl ovšem tento týden uzavřen.

Reklama

Související články

Palestinské frakce porušily další příměří

Při pondělních bojích mezi stoupenci palestinských hnutí Hamás a Fatah v pásmu Gazy zahynulo osm lidí. Přestřelky se rozpoutaly i v nemocnicích, a to navzdory...

Výběr článků

Načítám