Hlavní obsah

Írán za dva měsíce deportoval přes 100 000 Afghánců

Novinky, rei, The Guardian
TEHERÁN

Írán v posledních dvou měsících vyhostil přes 100 000 Afghánců. Informovala o tom agentura AP, kterou ve čtvrtek ocitoval britský deník The Guardian. List upozorňuje na špatné zacházení s Afghánci, kteří z rodné země odešli za prací a ze strachu z násilností.

Článek

Íránští představitelé přitom původně na začátku května tvrdili, že k deportaci určili na 50 000 Afghánců s ospravedlněním, že každý stát má právo poslat domů dělníky, kteří v něm pracují bez povolení.

Ilegální afghánští dělníci zastávají v Íránu nejnebezpečnější a nejméně oblíbené práce a vztahuje se na ně jen malá právní ochrana. Jsou proto často využíváni a biti, výjimkou nebývají zlomeniny nohou a klíčních kostí. Časté je také šikanování ze strany policistů, kteří Afgháncům jejich legální doklady vydané Teheránem po předložení ničí.

Ačkoliv nejsou deportace Afghánců z Íránu ničím novým, zarážející je množství osob, které v posledních týdnech Teherán vyhostil. Denně opouští Írán na 2000 lidí. Mnozí údajně raději podplatí policisty, aby mohli odjet okamžitě, než by dál zůstávali v zadržovacích táborech. Nevadí jim ani, že si musí uhradit plné jízdné.

Podle BBC žije v Íránu nejen okolo jednoho a půl miliónu ilegálních afghánských pracovníků, ale také téměř milión afghánských uprchlíků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám